European Commission

CES/02/3 Brussel, 21 januari 2002

Zitting ESC januari 2002: Comité pleit voor invoering van tijdelijke verblijfsvergunning in EU voor werkzoekende onderdanen uit andere landen

* ESC kiest waarnemers voor de Conventie

Tijdens zijn januarizitting heeft het ESC drie waarnemers gekozen voor de Conventie die tijdens de Europese Top van Laken is opgericht om een fundamentele herziening van de verdragen voor te bereiden. Het gaat om:

de heer Frerichs, voorzitter;

de heer Briesch, voorzitter van de groep Werknemers;

mevrouw Sigmund, voorzitster van de groep Diversen.

Hun plaatsvervangers zijn:

de heer Little, voorzitter van de groep Werkgevers;

de heer Vinay, vice-voorzitter;

de heer Olsson, voorzitter van de afdeling "Werkgelegenheid, sociale zaken, burgerschap".

* De heer Maystadt, voorzitter EIB, en de heer de Miguel, Spaans staatssecretaris, te gast tijdens de januarizitting

De heer Maystadt, voorzitter van de Europese Investeringsbank, gaf de leden van het ESC op 16 januari 's middags een overzicht van de activiteiten van de EIB. Daarbij sprak hij met name over de gronden waarop de EIB leningen verstrekt. Hij wees op twee belangrijke gebieden: milieu en stedelijke vernieuwing. Bij leningen aan landen buiten de Unie gaat de prioriteit uit naar de kandidaat-lidstaten en in mindere mate ook naar de Balkanlanden en het Middellandse-Zeegebied. De heer Maystadt merkte op dat de EIB tot op heden een geïsoleerd bestaan heeft gekend en weinig contacten met de rest van de maatschappij heeft onderhouden. Daarom rondde hij zijn rede af met een specifiek verzoek aan het ESC: de EIB helpen contacten met Europese belangengroeperingen te leggen. Hij verzocht het ESC tevens om hulp op een aantal gebieden waarop de EIB momenteel een strategie uitstippelt, zoals werkgelegenheid, inzetbaarheid (incl. opleiding) en regionale zaken.

Op 17 januari sprak de heer de Miguel, Spaans staatssecretaris voor Europese zaken, de voltallige vergadering namens het Spaanse voorzitterschap van de EU toe. Daarbij wees hij op de belangrijke rol van het ESC, met name na ondertekening van het nieuwe protocol met de Europese Commissie. Vervolgens zette hij de prioriteiten van het Spaanse voorzitterschap uiteen: o.m. bestrijding van het terrorisme, het slagen van de euro, het proces van Barcelona, de uitbreiding van de EU (en het afsluiten van een aantal bijzonder lastige hoofdstukken) en het imago van Europa in de wereld. Een aantal leden van het ESC wees erop dat het Spaanse voorzitterschap alles in het werk moet stellen om meer banen in de EU te creëren, daadwerkelijk vooruitgang te boeken met de markt voor financiële diensten, de acceptatie van de euro buiten Europa te vergroten en een vindingrijke en menselijke oplossing te vinden voor het probleem van immigratie uit derde landen (zie hieronder).

Belangrijke adviezen:

* ESC pleit voor invoering van een tijdelijke verblijfsvergunning voor werkzoekenden uit derde landen

Tijdens de januarizitting werd een advies over de voorwaarden inzake toegang en verblijf van onderdanen van derde landen uitgebracht. Dit advies werd zonder stemmen tegen, bij 2 onthoudingen, goedgekeurd. Rapporteur was de heer Pariza, lid van de groep Werknemers en directeur van de Spaanse vakbond Comisiones Obreras.

In het advies pleit het Comité voor invoering van een nieuwe, tweede legale mogelijkheid voor werkzoekende onderdanen uit derde landen om tijdelijk tot een lidstaat te worden toegelaten: dit is vooral noodzakelijk voor gevallen waarin het zinvol is dat werkgever en arbeidsimmigrant elkaar van tevoren leren kennen. Het Comité stelt daarom voor dat er een tijdelijke verblijfsvergunning met een geldigheidsduur van 6 maanden wordt ingevoerd voor mensen die op zoek zijn naar werk.

De bepaling dat een aanvraag voor een verblijfsvergunning met het oog op het verrichten van arbeid als werknemer of zelfstandige alleen op het grondgebied van de lidstaat kan worden ingediend als de aanvrager daar legaal verblijft, kan er volgens het Comité toe leiden dat het onmogelijk wordt om illegaal aanwezige immigranten te legaliseren.

Het Comité vindt dat wanneer onderdanen van derde landen een verlenging van de "verblijfsvergunning-werknemer" aanvragen, niet hoeft te worden bewezen dat de aangeboden vacature niet op korte termijn door een EU-burger kan worden vervuld.

De voorwaarden voor verlenging van de vergunning zouden zo simpel mogelijk moeten worden gehouden en de aanvankelijke beperking tot specifieke beroepsbezigheden op werkterreinen of bepaalde regio's zou moeten worden afgeschaft.

Na goedkeuring van het advies benadrukte de heer Pariza in een interview met Deutsche Welle dat de illegale immigratiekanalen naar de Unie geblokkeerd moeten worden om zo een slag toe te brengen aan de criminele organisaties die achter deze handel zitten en die mensen uitbuiten die vaak wel naar de EU komen om hier ook echt werk te vinden. Gezien de demografische ontwikkelingen met name het stagnerende geboortecijfer in de EU en daarmee samenhangende zaken als de toekomstige pensioenvoorziening moet de EU volgens de heer Pariza ervoor kiezen meer onderdanen uit derde landen tot haar arbeidsmarkt toe te laten.

* ESC pleit voor EU-plan voor plantaardige eiwitten
Op 16 januari heeft het Comité het vervolgadvies "Een nieuwe communautaire strategie inzake de voorziening van plantaardige eiwitten in de Europese Unie" uitgebracht. Rapporteur was de heer Sabin (groep diversen, Frankrijk). Het advies is zonder stemmen tegen, bij 3 onthoudingen, goedgekeurd.

In het advies roept het Comité de Europese Commissie op in het kader van de tussentijdse herziening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid een EU-plan voor plantaardige eiwitten op te zetten. Dit plan zou het volgende moeten omvatten: maatregelen ten gunste van eiwitrijke gewassen (om ervoor te zorgen dat landbouwers hiermee een redelijk inkomen kunnen verdienen zodat de teelt ervan niet verder afneemt), maatregelen ter ontwikkeling van de non-foodsectoren, een vangnet voor producten van oliehoudende en eiwitrijke gewassen (deze markt is aan hevige prijsschommelingen onderhevig), maatregelen in het kader van de tweede pijler van het GLB.

Ook in de kandidaat-lidstaten heerst een tekort aan plantaardige eiwitten. De Commissie zou er dan ook voor moeten zorgen dat zij meer plantaardige eiwitten gaan produceren. Voor meer informatie over dit onderwerp en met name over de hoorzitting die het Comité in december 2001 over Plantaardige eiwitten, hun toekomst en hun rol in diervoeding heeft gehouden, zie de vorige editie van "ESC info";
* Bezorgdheid over arbeidsvreugde en arbeidsomstandigheden in de zeevaart

Met 94 stemmen vóór, bij 2 onthoudingen, heeft het Comité een advies uitgebracht over de mededeling van de Commissie inzake de opleiding en rekrutering van zeevarenden.*

In het advies roept het Comité de lidstaten op om de richtsnoeren van de Commissie voor overheidssteun in het zeevervoer integraal toe te passen en de leef- en arbeidsomstandigheden aan boord te verbeteren door relevante internationale normen, zoals de door de IAO vastgestelde normen, te ratificeren en toe te passen. De lidstaten en de sociale partners moeten samen bekijken hoe bestaande EU-steunmaatregelen als het Europees Sociaal Fonds, Socrates, Leonardo en Equal beter ingezet kunnen worden op het gebied van de basisopleiding en de voortgezette opleiding. Bovendien moeten de sociale partners maatregelen treffen om het sociale prestige en de arbeidsvreugde van zeevarenden te verhogen (b.v. verbeteringen in lonen en een betere afwisseling van verblijf op zee en aan wal).


* Rapporteur: de heer Chagas (groep Werknemers, Portugal)
* Een Trans-Europees netwerk van waterwegen dat voorbereid is op de uitbreiding van de EU

Het Comité heeft een initiatiefadvies uitgebracht over de toekomst van het Trans-Europees netwerk van waterwegen. Het advies is met 90 stemmen vóór en 2 stemmen tegen goedgekeurd. Rapporteur was de heer Levaux, een Frans lid van de groep Werkgevers.

Het Comité pleit in dit advies voor een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat de EU na de uitbreiding beschikt over een waterwegennet dat aan de eisen van de markt en aan de criteria voor duurzame ontwikkeling voldoet. Het Comité doet aanbevelingen met betrekking tot: (a) knelpunten, (b) intermodaal vervoer en (c) voorschriften, douanebepalingen en geïnde rechten. Met betrekking tot punt (c) pleit het Comité voor opheffing van door zeehavens ten onrechte geïnde gelden en op korte termijn afschaffing van de voor nieuwe schepen geldende belasting op basis van de regel "oud voor nieuw". Bovendien zou er een communautair certificaat voor binnenschippers moeten komen waarmee zij op het hele Europese waterwegennet kunnen varen.
* Nieuwe effecten: ESC uit scherpe kritiek op Commissievoorstellen inzake prospectus

Op 17 januari heeft het Comité een advies uitgebracht over het prospectus dat gepubliceerd moet worden wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel worden toegelaten. In zijn inleiding tot het advies betreurde de rapporteur, de heer Levitt (groep Werkgevers, VK) dat de lovenswaardige doelstellingen in de toelichting van de Commissie niet consistent zijn met de feitelijke tekst van de voorgestelde richtlijn. Het Comité uit de volgende kritiek op het Commissievoorstel:

(a) ten aanzien van prospectuseisen voor institutionele particuliere emissies wordt onvoldoende gedifferentieerd (d.w.z. dat een specifieke benadering nodig is om kleine beleggers meer details te geven) blijft het voorstel ongewijzigd, dan zullen deze emissies aan zware en onnodige voorwaarden onderworpen worden;

(b) emittenten zullen niet meer kunnen kiezen waar zij kapitaal aantrekken (vanwege het beginsel van de lidstaat van herkomst);

(c) bij grensoverschrijdende emissies kan men niet meer de ene of de andere toezichthouder kiezen. Dit brengt significant meer vertaalkosten mee.

Het advies is met 92 stemmen vóór en 1 stem tegen, bij 3 onthoudingen goedgekeurd.

N.B.: De voltallige vergadering besloot met meerderheid van stemmen de behandeling van het advies over het Groenboek van de Commissie inzake de sociale verantwoordelijkheid van bedrijven uit te stellen tot de februarizitting.

Andere adviezen die tijdens de januarizitting zijn goedgekeurd:

PRISM 2001 (WIM) (vervolg van initiatiefadvies)

Rapporteur: mevrouw Sirkeinen (groep I FIN)

Meststoffen

Rapporteur: de heer Bento Gonçalves (groep III P)

Interoperabiliteit van en toegang tot Trans-Europese netten voor elektronische gegevensuitwisseling tussen overheidsdiensten (IDA)

Rapporteur: de heer Bernabei (groep I I)

Vermelding van de ingrediënten van levensmiddelen

Rapporteur: mevrouw Davison (groep III VK)

Bevoegdheid en erkenning van beslissingen inzake ouderlijke verantwoordelijkheid

Rapporteur: mevrouw Carroll (groep I IRL)

Co-rapporteurs: mevrouw zu Eulenburg (groep III D)

de heer Retureau (groep II F)

Administratieve samenwerking op het gebied van BTW

Rapporteur: de heer Walker (groep I VK)

Bescherming van bossen tegen luchtverontreiniging en brand

Algemeen rapporteur: de heer Kallio (groep III FIN)

Contingenteringsregeling voor de productie van aardappelzetmeel

Algemeen rapporteur: de heer Donnelly (groep III IRL)

Specifieke landbouwproducten eilanden Egeïsche Zee

Algemeen rapporteur: de heer Papamichael (groep II GR)

Handel met voorkennis en marktmanipulatie

Rapporteur: de heer Levitt (groep I VK)

Het MKB helpen om digitaal te gaan werken (mededeling)

Rapporteur: de heer Dimitriadis (groep I GR)

De volledige tekst van bovenstaande adviezen in alle 11 officiële EU-talen zal binnenkort

beschikbaar zijn op de website van het ESC: www.esc.eu.int

Voor verder informatie over het ESC en zijn werkzaamheden kunt u contact opnemen met Nick FOSTER, afdeling pers en voorlichting (tel.: 32-2/546.92.07; e-mail: nicholas.foster@esc.eu.int).