Ingezonden persbericht

Informatieachterstand wet Poortwachter

ZOETERMEER, 20020121 -- Op 1 april 2002 zal met betrekking tot de reïntegratie van arbeidsongeschikte medewerkers nieuwe wetgeving van kracht zijn, waaronder de Wet Verbetering Poortwachter. In deze wet worden met name de verantwoordelijkheden en taken m.b.t. de arbeidsongeschikte medewerkers in het eerste ziekte jaar verder aangescherpt met als doel een vermindering van de WAO instroom. De belangrijkste wijzigingen zijn: meer verantwoordelijkheden voor de werkgever en werknemer, sanctiebeleid, protocol ziekteverzuim en toewijzing van meer verantwoordelijkheden en taken aan de arbodienst.

In eerste instantie zou de wet ingaan op 1 januari 2002. Mede door druk vanuit het MKB, heeft de regering besloten dat de invoering van de wet ingaat op 1 april 2002. Helaas zijn nog niet alle werkgevers gestart met de voorlichting en informatie aan management, medewerkers en P&O afdelingen, ondanks de invoering op korte termijn.

In de week van 28 oktober tot 4 november 2001 is in de wekelijkse enquête op het "Onafhankelijk kennis, informatie en communicatie internetplatform Burnout" de volgende stelling geplaatst: "Bent u op de hoogte van de wet 'Verbetering Poortwachter', die vanaf 1 april 2002 ingevoerd wordt? (Procesgang in het eerste ziektejaar)".

Van de 900 geënquêteerden was ruim 85% niet op de hoogte van de Wet verbetering Poortwachter.

In de week van 14 t/m 20 januari 2002 is de volgende stelling geplaatst: "Bent u door uw werkgever al geïnformeerd over de gevolgen voor de werknemer in relatie tot de Wet Verbetering Poortwachter?"

Van de ruim 700 geënquêteerden was slechts 8% door de werkgever geïnformeerd.

Bovenstaande twee enquêtes laten bedroevende resultaten zien, dit terwijl de nieuwe wet op 1 april as. in werking treed en veel veranderingen inhouden. Binnen de meeste organisaties moeten nog veel plannen uitgewerkt worden zoals: het vaststellen van specifiek beleid, casemanagement, definiëren protocollen, informatie en voorlichting en aanpassingen van de bestaande arbocontracten. Wilt u meer lezen over de wet verbetering Poortwachter en wat het voor u betekent? U kunt meer over dit onderwerp lezen op http://www.burnin.nl.



Ingezonden persbericht