Erasmus Universiteit Rotterdam

23 januari 2002

Promotie: mw. I.M. van der Sluis

Proefschrift: De gezondheid van het skelet bij kinderen

Toelichting:

Diverse ziekten en de behandeling van ziekten kunnen de botstofwisseling reeds op jonge leeftijd beïnvloeden. Hoewel osteoporose (botontkalking) bekend staat als ouderdomsziekte, kan het ook op jonge leeftijd voorkomen. Tijdens de kinderleeftijd neemt de botmassa toe totdat de piekbotmassa wordt bereikt op de jongvolwassen leeftijd. De botdichtheid op oudere leeftijd is voor een groot deel afhankelijk van deze piekbotmassa en het botverlies dat daar op volgt. Een slechte botopbouw tijdens de kinderjaren kan dus osteoporose en een verhoogd risico op botbreuken veroorzaken op jonge en oudere leeftijd.

De promovenda richtte haar onderzoek op leukemiepatiënten, nierpatiënten, kinderen met een tekort aan groeihormoon en kinderen die worden behandeld voor pubertas praecox ofwel vroege puberteit.

Zo hebben leukemiepatiënten een verhoogd risico op osteoporose door de ziekte zelf en de chemotherapie. Het aantal botbreuken tijdens of kort na stoppen van de behandeling was sterk verhoogd. Tien jaar na de behandeling was de botdichtheid en lichaamssamenstelling echter weer normaal.

Metabole botziekten en groeivertraging zijn veel voorkomende complicaties bij kinderen met een onvoldoende functionerende nier. Een vitamine D behandeling en het relatief kort bestaan van de nierstoring bij kinderen kunnen ertoe hebben bijgedragen dat er, in tegenstelling tot wat vaak beschreven wordt bij volwassen nierpatiënten, een normale botdichtheid bij de patiënten werd gevonden. De botdichtheid nam toe tijdens groeihormoonbehandeling. Bij kinderen met een tekort aan groeihormoon is de botdichtheid verlaagd. De botdichtheid normaliseert na 1 à 2 jaar groeihormoonbehandeling.

De behandeling van pubertas praecox bestaat uit GnRH-a (gonadotrofine releasing hormoon agonisten). Deze behandeling zou door daling van de geslachtshormonen ook de botopbouw negatief kunnen beïnvloeden. Het onderzoek van Van der Sluis suggereert echter dat de piekbotmassa en de lichaamssamenstelling op de lange termijn normaal zullen zijn bij kinderen die een behandeling ondergaan voor pubertas praecox.

Promotores: prof.dr. S.L.S. Drop, prof.dr. G.P. Krestin Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Datum: 23 januari 2002
Tijd: 11.45 uur
Info: bij de promovenda, tel. (010) 463 6643
e-mail: vandesluis@alkg.azr.nl