Erasmus Universiteit Rotterdam

23 januari 2002

Promotie: mw. R. Saxena

Proefschrift: Behandeling van het acute herseninfarct bij patiënten met en zonder boezemfibrilleren

Toelichting:

In dit onderzoek staan twee behandelingen bij een acute herseninfarct centraal: het toedienen van de hemoglobineoplossing DCLHb en het toedienen van heparine

Behandeling met DCLHb binnen 18 uur na het ontstaan van de symptomen van het herseninfarct verbeterde de neurologische toestand niet. In tegendeel, de behandelde groep bleek slechter te herstellen dan de placebogroep. Een mogelijke verklaring voor het negatieve effect van DCLHb op het herstel kan zijn een vernauwing van de bloedvaten, waardoor minder transport van zuurstof naar de hersenen plaatsvindt. Toediening van DCLHb gaf een duidelijke toename van de concentratie van de vaatvernauwende substantie endotheline-1.

Heparine bleek wel degelijk een positief effect te hebben op het voorkomen van nieuwe herseninfarcten bij patiënten met boezemfibrilleren en zelfs beter dan bij patiënten zonder boezemfibrilleren. Helaas werd dit effect tenietgedaan door een even zo grote stijging van het aantal hersenbloedingen. Patiënten met boezemfibrilleren lopen verhoogde kans op een herseninfarct. Vaststaat dat behandeling met bloedverdunners deze kans duidelijk verkleint bij patiënten met boezemfibrilleren die nog nooit een herseninfarct hebben doorgemaakt en ook bij patiënten die wat langer geleden door een herseninfarct zijn getroffen. Wat niet duidelijk is, is of het ook effectief en veilig is om deze behandeling direct na het ontstaan van de symptomen van het herseninfarct, bloedverdunners toe te dienen.

Hoewel nog veel patiënten met boezemfibrilleren en een herseninfarct op basis van eerder verrichte preventieonderzoeken in de acute fase worden behandeld met heparine zijn daar naar de mening van de promovenda (mede)gezien haar onderzoek geen goede argumenten meer voor.

Promotor: prof.dr. P.J. Koudstaal
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Datum: 23 januari 2002,
Tijd: 15.45 uur
Info: bij de promovenda, tel. (010) 463 9222 # 5718 e-mail: saxena@neur.azr.nl