Korps: Friesland, plaats: Friesland 23-01-2002
Politieberichten van 22/1 (13.00 uur) t/m 23/1 (07.00 uur)

Drachten: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die stond geparkeerd op het Blauwgras. Via vernieling van een ruit aan de passagierszijde kwam men in de auto. Uit de auto werd een radardetector weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Ternaard: inbraak auto
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Riedhusstrjitte. Het rechter voorportier werd geforceerd. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 11 cd`s en de hoedenplank met twee luidsprekers weggenomen. De eigenaar, een 19-jarige inwoner van Ternaard, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bromfietscontrole
Dinsdag tussen 07.00 en 09.00 uur werd op de Vierhuisterweg, de Wirdumerspoortsdwinger en het Zuiderplein een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden 74 bestuurders gecontroleerd. 34 bromfietsen bleken te zijn opgevoerd. 2 hadden geen gele plaat, vijf bestuurders bleken niet in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat, drie droegen geen helm, 1 was niet verzekerd en twee reden door het rode verkeerslicht. Verder bleek dat veel bromfietsen de geluidsnorm overschreden, waarvoor de bestuurders een waarschuwing kregen

Terherne: inbraak stacaravan
De afgelopen week werd ingebroken in een stacaravan op het recreatieterrein "Zoutepoel" aan de Jongebuorren. Het slot van de toegangsdeur werd opengebroken. Uit de caravan werden een kruimeldief, een draagbare radio en sleutels weggenomen. De eigenaar, een 70-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Sneek: onder invloed
Dinsdag omstreeks 16.10 uur werd op de Leeuwarderweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van het Poolse Radogoszcz, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 1150 ug/l. Tevens bleek dat deze bestuurder ongeveer een maand geleden ook reeds was bekeurd ter zake het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs was toen reeds ingevorderd. Tegen de bestuurder werd nu weer proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed en tevens voor het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Heerenveen: diefstal /wisseltruc
Dinsdag omstreeks 16.15 uur werd bij een supermarkt aan het Akkersplein door een onbekende man een greep in de kassa gedaan. De man was samen met een vrouw de winkel binnengekomen en zij hadden een zak sinasappelen gekocht. Toen de man deze bij de kassa wilde afrekenen, wilde hij tevens geld wisselen. De vrouw trachtte het personeel af te leiden. Ondertussen deed de man een greep in de kassa om aan te geven wat hij wilde wisselen. De caissière pakte het geld terug, doch bij het opmaken van de kas bleek er een tekort te zijn van 164.- Na de wisseltruc zijn de man en de vrouw de winkel uitgelopen. De caissière een 24-jarige inwoonster van Heerenveen, heeft aangifte gedaan. De man had een lengte van 1.85/1.95 meter, leeftijd 30/40 jaar, brildragend en had een negroïde uiterlijk, zwart haar en droeg een donkerkleurige lederen jas. De vrouw was tussen de 28 en 35 jaar, negroïde uiterlijk, lengte 1.60/1.65 meter, mollig figuur, een neuspiercing, donker achterover gekamd haar en droeg een blauwe slangenleren jas met daaronder een rode trui.

Drachten: vuurwapen
Dinsdag omstreeks 16.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Oude Nering een man met een vuurwapen zou lopen te zwaaien. Ter plaatse werd niemand meer aangetroffen. Via getuigen werd gemeld dat de man een woning op de Nova Cura was binnengegaan. In de woning werd de man, een 20-jarige inwoner van Drachten, aangetroffen en aangehouden. Ook de bewoner, een 19 jarige inwoner van Drachten, werd voor onderzoek meegenomen. Ook hij bleek op straat met het wapen rondgelopen te hebben. Bij onderzoek werd het wapen van plastic aangetroffen in de woning. Het plastic wapen, wat net leek op een echt vuurwapen en voor afdreiging geschikt was, werd in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: vallende lading
Dinsdag omstreeks 15.55 uur reed de bestuurder van een trekker met oplegger over de James Wattstraat in de richting van de Newtonweg. De vrachtwagen was geladen met 32 ton blik in pakketten van 1000 kilogram. Bij een bocht naar rechts ging een gedeelte van de lading schuiven en een aantal pakketten kwam hierbij op het wegdek terecht. De bestuurder, een 55-jarige inwoner van Heemskerk, reed voor een bedrijf uit Beverwijk. De chauffeur raakte niet gewond. Een gedeelte van de rijbaan werd geblokkeerd. Ter plaatse werd verkeersregelend opgetreden. Een andere vrachtwagen heeft een gedeelte van de lading overgenomen.

Buitenpost: inbraak woning
Dinsdag tussen 18.00 en 21.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Schepperstraat. Een keukenraam werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een dvd-speler en een digitale camera weggenomen. De 32-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Terwispel: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.50 uur werd op de Streek een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 37-jarige inwoonster van Terwispel, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 625 ug/l. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: vernieling
Woensdag omstreeks 01.15 uur werd op de Bernhardus Bumastraat een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor twee ruiten van de voordeur van een woning ingeslagen en de bewoonster, een 36-jarige vrouw bedreigd. De vrouw wenste geen aangifte te doen. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. De verdachte liep enkele wondjes op aan zijn hand. Hij hoefde hiervoor niet behandeld te worden door een arts. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De man werd ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 02.10 uur werd door een patrouille van de Koninklijke Marechaussee op de Noorderweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster had moeite haar auto op de weg te houden. Zij bleek gedronken te hebben. De bestuurster, een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden, werd aangehouden en overgedragen aan de politie. Aan het bureau blies de vrouw 750 ug/l. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272