Gemeente Amsterdam

Definitief ontwerp voor nieuwbouw en renovatie Stedelijk Museum

Het college van B&W heeft ingestemd met het definitief ontwerp voor de nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum en met het programma van eisen voor het Collectiecentrum in Amsterdam-Noord en de geraamde kosten voor de totale herontwikkeling.

Nieuwbouw en renovatie
De opzet van de nieuwbouw en renovatie is het creëren van meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en presentaties van de eigen collectie. In het definitief ontwerp krijgt het Stedelijk Museum aanzienlijk meer tentoonstellingsruimte (van 5184 m² naar 8361 m², een toename van 70%) en betere publieksfaciliteiten. De renovatie heeft als doel de bouwkundige staat van het negentiende-eeuwse gebouw te verbeteren en ruimte te geven aan het tentoonstellen van de vaste collectie (in wisselende opstellingen) van het museum. De extra ruimte die door de nieuwbouw vrijkomt is met name bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen. Het ontwerp voor de nieuwbouw is van de Portugese architect Siza.

Collectiecentrum
De extra tentoonstellingsruimte in het Stedelijk Museum komt voor een belangrijk deel voort uit de verplaatsing van ateliers, werkplaatsen, kantoren en depots naar het nieuw te bouwen Collectiecentrum aan de Distelweg 70 in Amsterdam-Noord. Aan het Collectiecentrum zullen ook het Amsterdams Historisch Museum en waarschijnlijk ook het Filmmuseum deelnemen. In het bouwkundige en installatietechnische programma van eisen geven de drie betrokken musea aan hoeveel ruimte ze nodig hebben. In het collectiecentrum wordt kunst niet alleen opgeslagen, maar ook gerestaureerd, onderzocht en toegankelijk gemaakt. Het wordt een gebouw met een open en dynamische uitstraling, waar circa 160 mensen komen te werken. Er worden jaarlijks meer dan 25.000 bezoekers (onderzoekers, studenten, belangstellenden) verwacht.

Kosten
Op 20 juni 2001 heeft de gemeenteraad het kaderstellend budget vastgesteld voor de herontwikkeling van het Stedelijk Museum. De totale kosten voor de herontwikkeling worden nu geraamd op ¤ 93.184.000 (renovatie en nieuwbouw: ¤ 59.446.000; collectiecentrum (incl. grondkosten): ¤ 29.200.000; tijdelijke huisvesting: ¤ 4.850.000). Van het benodigde budget is ¤ 57.630.000 al gedekt (zoals vastgesteld door de gemeenteraad in december 2001).

Planning
Het Stedelijk Museum zal naar verwachting tijdelijk worden gesloten gedurende de periode 1 december 2002 (bij de start van de nieuwbouw en renovatie) tot en met april 2005. De collectie van het museum zal grotendeels te zien zijn op tijdelijke exposities elders in binnen- en buitenland. Het definitief ontwerp van het Collectiecentrum moet naar verwachting in december 2002 door de gemeenteraad worden vastgesteld. Eind 2003 zal dan met de bouw kunnen worden begonnen. Geplande openingsdatum van het Collectiecentrum is eind 2005/begin 2006.

Behandeling in de raadscommissie is op 13 februari en in de gemeenteraad op 27 februari.

Stefan Rutte


© gemeente Amsterdam - 23-01-2002