Gemeente Amsterdam


Aanpassingen aan opgeknapte Dam

Het college van B&W heeft ingestemd met de evaluatie van de herinrichting van de Dam. De Dam is een eenheid geworden en daardoor een veel mooier plein. Het college vindt dat er voor de verkeersveiligheid nog extra maatregelen nodig zijn.

Deze evaluatie is uitgevoerd in opdracht van wethouder Bea Irik en heeft betrekking op het gebruik van het plein, het verkeer en het comfort. Hieronder volgt een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten van deze evaluatie en de te nemen maatregelen.

Gebruik van het plein

* Voor het stallen van fietsen voor De Bijenkorf wordt gezocht naar oplossingen op het Beursplein en het Rokin. De keuze of ook fietsenrekken (nietjes) moeten worden geplaatst wordt voorgelegd aan de raadscommissie.

* Het college heeft extra geld beschikbaar gesteld om de handhaving door Reiniging en Stadstoezicht te intensiveren.
* In overleg met gehandicapten wordt voorgesteld een aantal maatregelen te nemen: de tramhalte in de Mozes en Aäronstraat wordt verhoogd, aanpassingen van de halte in de Paleisstraat wordt onderzocht en het college wil een geleide oversteek van Damrak naar Rokin.

* Er komt een aantal afvalbakken bij, in het bijzonder langs drukke looproutes.

Verkeer

* In opdracht van de gemeente heeft het bureau Witteveen+Bos de verkeerssituatie op de Dam beoordeeld. In het algemeen constateert Witteveen+Bos dat, alhoewel op de Dam de verschillende verkeersdeelnemers mengen, er op de Dam geen extreem onveilig verkeerssituatie wordt gecreëerd.

* Op advies van Witteveen+Bos worden enkele kleine verkeerskundige aanpassingen gedaan. Het gaat hier om de verduidelijking voor fietsers in de Paleisstraat en het plaatsen van enkele verkeersborden. En de veiligheid van voetgangersoversteekplaatsen bij madame Tussaud's en ABN-AMRO wordt verbeterd.
* Er is geconstateerd dat taxi's voor overlast zorgen op de Dam. Ook taxichauffeurs moeten zich aan de regels houden. Inmiddels heeft de wethouder Taxizaken, Saskia Bruines, in het college voorstellen gedaan om de situatie aan te pakken.

Comfort

* Er zijn van diverse kanten klachten over de keitjes. Deze keitjes zijn een keuze geweest van de gemeenteraad. De wethouder stelt voor dat er voor gehandicapten een beloopbare oversteekstrook moet komen en voor blinden een geleidelijn moet worden aangebracht.

Herbert Raat


© gemeente Amsterdam - 23-01-2002