Gemeente Amsterdam


Nieuwe Leeuwarderweg wordt verlaagd, toekomstig Centraal Park Noord daardoor mogelijk

Het college van B&W ondersteunt het initiatief van het stadsdeel Amsterdam-Noord om in combinatie met de aanleg van de Noord/Zuidlijn de Nieuwe Leeuwarderweg te verlagen. Met dit voorstel is de belangrijkste voorwaarde vervuld voor het toekomstige Centraal Park Amsterdam Noord. Het college stelt voor deze verlaging nu 27 miljoen Euro beschikbaar.

Het Centraal Park Amsterdam Noord ontstaat door de twee huidige parken Florapark en Volewijkspark samen te voegen. Door de Nieuwe Leeuwarderweg (tussen IJtunnel en Purmerweg) te verlagen kan deze weg gedeeltelijk worden overdekt, waardoor het in tweeën gesplitste Volewijkspark weer één geheel wordt. Een nieuwe brug over het Noordhollandsch Kanaal verbindt vervolgens het Volewijkspark met het Florapark. Voor de Nieuwe Leeuwarderweg wordt uitgegaan van een rijsnelheid van 70km/u, 2 keer 2 rijstroken en aparte busvoorzieningen.

In de door de stadsdeelraad op 4 juli vastgestelde Toekomstvisie Panorama Noord is de verlaging van de Nieuwe Leeuwarderweg opgenomen als een van de sleutelprojecten bij de vernieuwing van Amsterdam-Noord. Met de verlaging wordt in feite een stedenbouwkundige fout uit het verleden hersteld. Het Centraal Park Amsterdam Noord wordt een grootstedelijk park, bedoeld voor mensen uit, maar ook van buiten Amsterdam-Noord. De verlaging van de Nieuwe Leeuwarderweg wordt voor bijna de helft gefinancierd uit het Vereveningsfonds. De verlaging van de Nieuwe Leeuwarderweg ter plaatse van de twee parken wordt gelijktijdig met de aanleg van de Noord/Zuidlijn uitgevoerd.

Hans Joosten


© gemeente Amsterdam - 23-01-2002