SP

Kok schendt belofte nabestaanden Videa-regime

Den Haag, 23 januari 2002

De SP vindt dat pater Braun niet aanwezig kan zijn bij het aanstaande huwelijk tussen de kroonprins en Maxima, laat staan een rol kan hebben bij de plechtigheid. Zijn aanwezigheid is niet te rijmen met de belofte van de minister-president om rekening te houden met de gevoelens van de slachtoffers en nabestaanden van het Videla-regime. SP-kamerlid Kant: 'Onbegrijpelijk vind ik het ook dat niet overlegd is met H.I.J.O.S - de organisatie van kinderen van verdwenen ouders in Nederland. Er is zelfs niet gereageerd door Kok op hun verzoek voor een gesprek. Hoe kan je nu rekening houden met de gevoelens van nabestaanden, als je van deze gevoelens en vragen die bij hen leven geen kennis wilt nemen?'
Kant heeft vanochtend de volgende vragen gesteld aan de minister-president:


1. Wat is uw mening over de opvattingen in het verleden en recent van pater Braun zoals naar voren gekomen in een artikel in Vrij Nederland?

2. Wat vindt u specifiek van zijn uitspraak 'dat folteringen onvermijdelijk zijn om subversie te bestrijden'?
3. Wat vindt u specifiek van zijn afkeuring van de ontvoering van Eichman?

4. Wat is uw mening over het roemen van de 'morele autoriteit' van Videla en de opvatting dat deze opkwam voor de 'Argentijnse beschaving'?

5. Deelt u de mening dat iemand met dergelijke opvattingen niet een rol kan hebben bij de huwelijksplechtigheid van de Kroonprins en mevrouw Zorreguieta? Zo ja, wat gaat u ondernemen?
6. Zo nee, hoe is zijn rol en aanwezigheid te rijmen met uw toezegging dat rekening gehouden zal worden met de gevoelens van de nabestaanden van het Videla-regime?

7. Is het uitgesloten dat er gasten aanwezig zullen zijn wiens aanwezigheid, vanwege hun opvatting of verleden kwetsend kan zijn voor nabestaanden?

8. Op welke manier heeft onderzoek/screening hierna plaatsgevonden?
9. Waarom is er niet overlegd of een ingegaan op het verzoek van HIJOS
- de organisatie van kinderen van verdwenen ouders in Nederland - voor een gesprek bijvoorbeeld, over te verwachten gasten en andere zaken?
10. Hoe kunt u het tot nu toe volstrekt negeren van hun wensen en mening rijmen met uw toezegging rekening te houden met de gevoelens van de nabestaanden?

11. Wilt u deze vragen allen afzonderlijk beantwoorden?
Voor meer info: Agnes Kant 06 512 629 18

23 jan 02 11:14