Gemeente Oud-Beijerland

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Op woensdag 6 maart 2002 vinden nagenoeg in het gehele land - en dus ook in Oud-Beijerland - de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dan wordt besloten wie de inwoners van Oud-Beijerland gedurende de periode van vier jaar zal gaan vertegenwoordigen. Op deze dag kan iedere stemgerechtigde Oud-Beijerlander naar het stembureau gaan om zijn of haar stem uit te brengen.

Niet iedereen is deze dag echter in de gelegenheid om te gaan stemmen. Voor deze mensen bestaat de mogelijkheid om zijn of haar stem door iemand anders uit te laten brengen, het zogenaamde stemmen bij volmacht. Voor de kiezer die hiervan gebruik wenst te maken bestaan twee mogelijkheden, te weten het machtigen op schriftelijke aanvraag en het machtigen door overdracht van de oproepingskaart.

Machtiging op schriftelijke aanvraag

Bij Publiekszaken zijn de formulieren voor verzoeken om bij volmacht te mogen stemmen vanaf 22 januari 2002 kosteloos verkrijgbaar. Het verzoek moet uiterlijk op de veertiende dag voor de dag van stemming, dus voor of op 20 februari 2002, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij op de dag van de kandidaatstelling (22 januari 2002) als kiezer is geregistreerd.

Het verzoek wordt niet ingewilligd wanneer aan de verzoeker is toegestaan in een ander stembureau dan aangegeven op de oproepingskaart te gaan stemmen.

Tevens moet de gemachtigde (hij die zich bereid heeft verklaard als gemachtigde op te treden) op de dag van kandidaatstelling bij de gemeente als kiezer zijn geregistreerd.

Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. De gemachtigde mag de volmachtstem uitsluitend tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

Machtiging door overdracht van de oproepingskaart

De kiezer kan ook, na ontvangst van zijn oproepingskaart, tot en met de dag van de stemming, zelf een andere kiezer die in hetzelfde stemdistrict staat ingeschreven machtigen voor hem te stemmen. Hiervoor dient de oproepingskaart ingevuld te worden en door beiden ondertekend aan de kiezer (gemachtigde) te worden overgedragen. Een op deze wijze aangewezen gemachtigde moet op de dag van de kandidaatstelling (22 januari 2002) in hetzelfde stemdistrict staan ingeschreven als de kiezer die de volmacht geeft. De op die wijze gemachtigde moet de volmachtstem uitsluitend tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen in het stemdistrict waar hij staat ingeschreven.

Een kiezer mag niet meer dan twee machtigingen als gemachtigde aannemen. De volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of in persoon aan de stemming deel te nemen.

Stemmen in een stembureau naar keuze van de kiezer

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen is het tevens mogelijk bij een ander stembureau in de gemeente Oud-Beijerland dan aangegeven op de oproepingskaart, uw stem uit te brengen. Deze bevoegdheid geldt niet voor de kiezer aan wie is toegestaan bij volmacht te stemmen.

Schriftelijk verzoek

Bij Publiekszaken zijn vanaf 22 januari 2002 kosteloos formulieren verkrijgbaar voor verzoeken om in een stembureau naar keuze te mogen stemmen. Het verzoek moet uiterlijk op de veertiende dag voor de dag van stemming, dus voor of op 20 februari 2002, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente waar hij op de dag van de kandidaatstelling (22 januari 2002) als kiezer is geregistreerd.

Het verzoek wordt niet ingewilligd indien aan de verzoeker is toegestaan bij volmacht te stemmen.

Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing vermeld op de oproepingskaart, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

Mondeling verzoek

Na ontvangst van de oproepingskaart kan de kiezer ook, in plaats van een schriftelijk verzoek te doen, persoonlijk de oproepingskaart omzetten in een kiezerspas. Ook dit kan geregeld worden bij Publiekszaken van de gemeente, waar men op de dag van kandidaatstelling (22 januari 2002) als kiezer is geregistreerd (vergeet de oproepingskaart niet mee te nemen). Dit kan tot op de vijfde dag voor die van de stemming, dus uiterlijk op vrijdag 1 maart 2002.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met afdeling Publiekszaken, telefoon 646777.