Persbericht

Eindhoven, 23 januari 2002

KENNISWIJK START BREEDBAND PROEFTUIN BIJ CONSUMENT

Binnenkort neemt Kenniswijk BV in samenwerking met marktpartijen het initiatief voor het ontwikkelen en testen van breedbanddiensten bij de consument. Het betreft 360 woningen van de woningcorporaties SWS en Hertog Hendrik van Lotharingen (HHvL) in de Vlinderflats en aan de Cederlaan in Eindhoven. De infrastructuur van het voormalige Bredband, dat grotendeels bestaat uit glasvezel, dient als basis. De aansluiting voor de consument op deze infrastructuur voldoet aan de Kenniswijk ambitie om minimaal 10 megabit te realiseren voor inkomend en uitgaand elektronisch verkeer.

Initiatiefnemers
Bij dit project zijn de volgende partijen betrokken: Kenniswijk BV, Woningstichting HHvL, Woningstichting SWS, Volker Stevin Telecom BV, Simac, TU Eindhoven, GigaPort en VIA NET.WORKS.

Planning
De 50 bewoners die in het verleden al gebruik maakten van dit supersnelle netwerk kunnen naar verwachting vanaf medio maart 2002 weer online zijn. De overige bewoners in de testgebieden kunnen enkele weken later beschikken over de snelle verbinding.

Diensten
In eerste instantie wordt een breedbandige internet aansluiting met gebruikelijke internetservices zoals e-mailadres, mailbox en homepage aangeboden. Zo snel mogelijk zullen andere innovatieve en eventueel interactieve diensten volgen.

Looptijd en service
Vooralsnog zal deze proeftuin 18 maanden operationeel zijn. Aan de gebruikers van de breedbandaansluiting en de bijbehorende internetservice zal een bijdrage van 25 euro per maand worden gevraagd. Daarnaast zal aan de gebruikers gevraagd worden medewerking te verlenen aan onderzoek naar het gebruik en de waardering van diensten. Gebruikers van het netwerk hebben de beschikking over een telefonische helpdesk en een technische dienst.

Ervaring met breedband
Henk Koning, directeur van Kenniswijk BV, is verheugd over dit concrete initiatief. "Gebleken is dat de ontwikkeling van het Kenniswijk-gebied niet van één marktpartij afhangt. De kracht van Kenniswijk is het 'open markt' principe. Op elk moment kunnen nieuwe deelnemers toetreden om van Kenniswijk een succes te maken. Het is fantastisch dat de initiatiefnemers zich hiervoor inzetten, zodat consumenten nu ook vanuit hun eigen woning ervaring opdoen met breedbanddiensten." Aanbieders van digitale innovatieve producten en diensten hebben zo een breedband testomgeving, waarmee aan één van de Kenniswijk doelstellingen tegemoet wordt gekomen. Voor demonstratiedoeleinden kunnen marktpartijen ook gebruik maken van het Breedband Demonstratie Centrum. Voor de bewoners van Kenniswijk zijn de zogenaamde Kenniswijkhoeken ingericht in openbare gelegenheden o.a. ter bevordering van PC en internetgebruik.

Activiteiten initiatiefnemers proeftuinen Cederlaan en Vlinderbuurt
- De woningcorporaties HHvL en SWS coördineren de aanleg van de aansluitingen in de woningen. HHvL en SWS richten ook een demonstratiewoning in met nieuwe breedbanddiensten en andere innovatieve ontwikkelingen gericht op de dagelijkse activiteiten van bewoners.
- Volker Stevin Telecom verzorgt de glasvezelverbindingen van de woningen naar de TU Eindhoven.
- GigaPort zorgt op de campus van de TU Eindhoven voor de supersnelle verbinding met het World Wide Web met een capaciteit van één Gigabit per seconde.
- Simac zorgt voor de benodigde netwerkapparatuur, beheert het netwerk en geeft technische ondersteuning bij storingen.
- VIA NET.WORKS treedt op als internet service provider (ISP) en geeft de internetabonnementen uit, zorgt voor de telefonische helpdesk en voert de abonnementadministratie.
- Kenniswijk BV is als centrale partij verantwoordelijk voor de exploitatie en werkt, in samenwerking met marktpartijen, aan het beschikbaar krijgen van innovatieve diensten en demonstraties van breedband experimenten.

- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie
Kenniswijk is een initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Kenniswijk is een ambitieus ICT-project, waarbij in nauwe samenwerking met marktpartijen, maatschappelijke organisaties en lokale overheden één locatie in Nederland wordt voorzien van hoogwaardige ICT-infrastructuur. Het doel van het project is in Nederland een consumentenmarkt van de toekomst te creëren met een innovatief karakter en een internationale uitstraling. Op basis van hoogwaardige infrastructuren vindt de ontwikkeling en toepassing van innovatieve, elektronische dienstverlening voor de consument op open wijze plaats.

Belangrijke doelstellingen van Kenniswijk zijn:

· Doorbreken van de patstelling tussen infrastructuur en diensten
· Versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederland als vestigingsplaats voor ICT bedrijven
· Verkrijgen van inzichten in effecten van ICT op sociale, ruimtelijke en mobiliteitspatronen Nadere informatie over Kenniswijk: www.kenniswijk.nl

Voor aanvullende informatie:
Tamara Koppers Charlotte Vermeulen
tkoppers@wenvh.nl cvermeulen@wenvh.nl
tel. 070-4161616 tel. 070-4161616