Ingezonden persbericht


Persbericht

Super evenement voor kinderen en volwassenen

Luchtvaart Modelbouwfestival in de Aviodome op Schiphol!

In ons land doen tienduizenden mensen aan verschillende vormen van vliegtuigmodelbouw. Om te laten zien wat er op dit gebied allemaal mogelijk is, organiseert het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol op 16 en 17 februari voor kinderen en volwassenen het Luchtvaart Modelbouwfestival. Er worden diverse demonstraties gegeven en op meer dan 50 punten in het museum zijn informatie- en verkoopstands opgesteld zodat bezoekers kunnen zien wat er in de vliegtuigmodelsport gebeurt. Belangstellenden kunnen ook actief deelnemen aan allerlei demonstraties. Kinderen mogen zelfs een eigen deltavlieger van piepschuim maken en kunnen deze daarna mee naar huis nemen!

Tijdens het festival is de luchtvaartmodelbouw breed vertegenwoordigd. Bijna iedere denkbare vorm van de modelbouwsport komt aan bod. Er zullen radiobestuurde modelvliegtuigen worden getoond en vliegtuigen met lijnbesturing (vliegen aan een kabel rond een centrale as). Ook worden er indoor free flight-demonstraties gegeven (vliegen met modellen die binnen rondvliegen). Natuurlijk zullen er ook veel 'statische' modellen van plastic, hout en karton te zien zijn. En uiteraard kunnen geĂŻnteresseerden bij informatie- en verkoopstands terecht voor alle specifieke vragen op modelbouwgebied.

Modelbouwende kampioenen
Modelvliegclubs uit het hele land zullen hun mooiste vliegtuigen tonen. Er zijn wedstrijdvliegers aanwezig die aan de hand van hun toestellen vertellen hoe het is om deel te nemen aan Nederlandse-, Europese- en wereldkampioenschappen. Een andere groep die met haar vliegtuigen aanwezig zal zijn wordt gevormd door de recreatieve vliegers. Deze piloten laten vanaf hun 'mini-airports' modellen opstijgen die als twee druppels water op het origineel lijken. De verenigingen bouwen en ontwerpen hun vliegtuigen geheel zelf. Soms gaat dit zelfs zo ver dat er een heel windtunnel-testprogramma voorafgaat aan de eerste vlucht! Modelbouwclubs zullen naast complete vliegtuigen tevens motoren voor vliegende modellen laten zien; er is zelfs een complete mini-straalmotor te bezichtigen. Alle hoogtepunten uit de modelvliegsport worden ook in een video-presentatie getoond.

Modelbouwende kinderen
Jeugdige Aviodome-bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten. Ook mogen jonge kinderen zelf een deltavliegertje (een zweefvliegtuigje van piepschuim met een driehoekige vleugel en een staartvin) in elkaar knutselen, waarna ze kunnen testvliegen in een speciale ruimte in de Aviodome. Het vliegtuigje mag daarna mee naar huis genomen worden! De iets oudere jeugd van 12 tot 18 jaar zal worden betrokken bij de bouw van plastic modelvliegtuigen.

Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is zowel op zaterdag 16 als op zondag 17 februari van 10:00 tot 17:00 uur geopend. Voor meer informatie is de Aviodome op Schiphol bereikbaar op tel. 020 406 8000. Meer informatie is te vinden op internetsite www.aviodome.nl . Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol; tel. voor de pers: 020-4067245;
22 januari 2002; Peter F.A. van de Noort, Jodie Staphorst en Ralph Fischer.

(Noot voor de pers;