Nieuw computerspel voor blinden

Op 17 januari werd bij Bartiméus in Zeist een nieuw computerspel gepresenteerd, dat enkel bestaat uit geluid. Het heet SNELLER en is ontwikkeld door drie studenten Muziektechnologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in samenwerking met Bartiméus. In SNELLER is de essentie van een spel vertaald naar geluid.

Racen op je gehoor
SNELLER speelt zich af in een shuttle die over een baan rijdt. Met de pijltjestoetsen en de spatiebalk kan de snelheid worden geregeld. Onderweg moeten een aantal `boosters' gepakt worden, waardoor de shuttle nog sneller gaat racen. Diverse geluidseffecten proberen de bestuurder hiervan af te leiden. De speler wordt daarnaast vergezeld door de ietwat eigenzinnige bijrijder Bob.
Op het scherm is alleen de naam SNELLER zichtbaar, het spel bevat verder geen visuele elementen. De speler is geheel aangewezen op zijn gehoor. De stereo geluidseffecten zijn ongekend spectaculair. Zowel blinde als ziende testgebruikers bij Bartiméus vonden SNELLER spannend.

Wow!-site
In januari 2001 startte bij de Bartiméus Onderwijsinstelling een project waarbij studenten van de HKU betrokken waren. De opdracht was om een site te ontwikkelen met spellen die `wow!' zijn voor blinden. Reden hiervoor was het gebrek aan leuke spellen voor blinde computergebruikers.

Naar aanleiding van de goede reacties bij het testen van de spellen bij Bartiméus besloten Hugo Verweij, Richard van Tol en Sander Huiberts hun afstudeeronderzoek te wijden aan de spelbeleving van ziende en blinde mensen.

SNELLER
Met SNELLER zijn de studenten erin geslaagd om een spannend spel te programmeren dat ook toegankelijk is voor blinden. Eerdere pogingen richtten zich tot nu toe vooral op het vertalen van de grafische inhoud van spellen. Daardoor gaan echter veel essentiële elementen verloren die het spelen van een spel leuk maken. In SNELLER is de essentie van een racespel vertaald naar geluid zonder dat daarvoor grafische ondersteuning nodig is.
Internationale competitie
SNELLER bestaat momenteel uit één level; binnenkort zal een begin worden gemaakt met de ontwikkeling van meer levels. Nu al kunnen spelers wereldwijd hun hoogste score laten bijhouden op een speciale spelsite. Op deze manier wordt de beste speler ter wereld bekend. SNELLER is nu alleen nog in een Nederlandstalige versie beschikbaar. De eerstvolgende taal waarin het spel zal worden aangeboden is Engels.

Het spel SNELLER is te downloaden van de site:
www.soundsupport.net/sneller/.
Voor meer informatie over het onderzoek en het ontwikkelingsproces kunt u contact opnemen met Bartiméus (www.bartimeus.nl).

Over toegankelijkheid
Meer informatie over het toegankelijk maken van internet: www.accessibility.nl.