Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Vermeend opent ouderensite

Nr. 2002/6
23 januari 2002

Vermeend: nu kansen benutten om de arbeidsdeelname van ouderen te vergroten

Door het werkklimaat voor ouderen aantrekkelijker te maken kan volgens minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de arbeidsdeelname van ouderen toenemen. Dat kan onder meer met specifiek beleid in bedrijven en instellingen waarbij meer rekening wordt gehouden met de wensen en mogelijkheden van de oudere groep werknemers. De kansen op werk nemen voor ouderen steeds meer toe. In de jaren 1992 tot en met 1995 waren er nauwelijks werkloze ouderen die een baan vonden. In 2000 vonden 85.000 mensen boven de 45 jaar vanuit een (vaak langdurige) werkloosheidssituatie een baan.

Dit zei minister Vermeend bij de officiële opening van de ouderensite www.ouderenaandeslag.nl die het onderzoeksbureau NYFER in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ontwikkeld. Deze site is bestemd voor beleidsmakers bij de overheid en het bedrijfsleven en beschrijft de laatste stand van zaken op het gebied van ouderenparticipatie. De site geeft ook praktische tips om voor ouderen een werkklimaat te scheppen waardoor men minder snel de arbeidsmarkt verlaat.

De Nederlandse bevolking vergrijst. Momenteel is één op de acht inwoners gepensioneerd. De verwachting is dat in 2020 één op de vijf inwoners ouder dan 65 is en in 2050 zelfs één op de vier. Wie de cijfers bekijkt en het potentieel van dit deel van de beroepsbevolking onderkent, weet dat er een wereld te winnen is, aldus minister Vermeend. Om de sociale voorzieningen ook op langere termijn betaalbaar te houden, moeten er meer mensen aan de slag blijven. Het is volgens minister Vermeend dan ook van essentieel belang om te voorkomen dat oudere werknemers de arbeidsmarkt verlaten. Sinds 1993 stijgt de arbeidsdeelname van ouderen. In 2000 had één op de drie mensen tussen de 55 en 64 jaar betaald werk: de helft van de mannen en één op de vijf vrouwen. Er is dus nog een wereld te winnen, aldus minister Vermeend.

23 jan 02 12:30