Persbericht 23 januari 2002

Stichting De Noordzee wint geding tegen riool op het strand

De Raad van State heeft vanmorgen een uitspraak gedaan die metingen aan de riooloverstorten in Egmond en Wijk aan Zee verplicht stelt. Stichting De Noordzee is blij met deze uitspraak. Nu is nog onduidelijk welke afvalstoffen uit het riool op het strand en in de zee terecht komen. Stichting De Noordzee heeft in februari 2001 samen met 6 lokale- en nationale belangenorganisaties tegen de vergunningen beroep aangetekend.

Naast de meetverplichting vindt Stichting De Noordzee dat op termijn de riooloverstorten zouden moeten verdwijnen. De milieuorganisatie hoopt dat de getoonde bereidheid van Egmond aan Zee (Gemeente Bergen) om aan een structurele oplossing te werken ook werkelijk wordt uitgevoerd. De oplossing bestaat uit veranderingen aan het lokale rioleringssysteem, opvangmogelijkheden en het terugdringen van illegale aansluitingen. Hiermee kan de Gemeente Bergen lozingen via het strand naar de zee voorkomen. De milieuorganisatie vindt dat Wijk aan Zee (Gemeente Beverwijk) dit voorbeeld zou moeten volgen.

In de omstreden vergunning werd vastgelegd dat herhaaldelijk met regenwater verdund rioolwater in zee mocht stromen zonder deugdelijke vorm van controle of meetverplichtingen. Deze vergunningen zijn op 15 december 2000 door Verkeer en Waterstaat verleend op grond van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren. Met de uitspraak van Raad van State van vandaag zal de vergunning op dit punt moeten worden aangepast.

Stichting De Noordzee heeft samen met de ANWB, Stichting Duinbehoud, Stichting Hart voor Egmond, Stichting Reinwater, Milieufederatie Noord-Holland en de Vogelwacht Egmond op 12 februari 2001 beroep aangetekend tegen de vergunningen. De bovenstaande organisaties maakten deze zaak aanhangig om zo bij de gemeenten en de rijksoverheid aan te dringen op controle en een structurele oplossing. 'Wij achten het anno 2002 ontoelaatbaar en Nederland onwaardig dat dit soort riooloverstorten op het strand kunnen voortbestaan', stelt Bettina Zevenbergen van Stichting De Noordzee.

Nadere informatie bij Michel Langendijk en Bettina Zevenbergen van Stichting De Noordzee, kantoor (030 - 2340016) en mobiel 06 - 55942646. Zie voor informatie en foto's over de riooloverstorten www.noordzee.nl onder het kopje Water en Bodem


------- Stichting De Noordzee / North Sea Foundation------ Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830 mobiel: 06 - 55942646 http://www.noordzee.nl