Programmabureau Advies Overheid.nl

Bewindslieden tevreden over eigen ICT-inspanningen

"Het is helemaal niet meer nodig om burgers en bedrijven de trage gang langs meerdere loketten te laten maken om een vergunning in de wacht te slepen. Het nloketconcept van het programma OL2000 laat zien hoe dienstverleners hun klanten via n fysiek of virtueel loket kunnen bedienen", zegt de voor overheids-ICT verantwoordelijke minister Roger van Boxtel vandaag tijdens de conferentie Burger en bedrijf beter aan bod; het belang, het bewijs. De conferentie is om 9.30 uur in het World Trade Center te Rotterdam begonnen.

"Uw klanten, vertegenwoordigers van publieke dienstverleners, zijn kritische consumenten geworden", houdt hij de congresgangers voor. "Ze accepteren niet meer dat ze van het kastje naar de muur gestuurd worden. Ze willen uw producten snel en comfortabel kunnen afnemen. Ze willen serieus genomen worden. En als u het mij vraagt hebben ze groot gelijk." Van Boxtel besluit met een oproep aan alle overheden om hun elektronische dienstverlening uit te bouwen.

De conferentie gaat over de kanteling van aanbodgerichte naar vraaggerichte dienstverlening van gemeenten aan burgers en bedrijven en de instrumenten die daarvoor ontwikkeld zijn.

Van Boxtel is in Rotterdam in gezelschap van minister Jorritsma van Economische Zaken en de staatssecretarissen Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zijn gehoor bestaat uit bestuurders en beleidsmakers van de verschillende overheden, woningcorporaties, Kamers van Koophandel, de Belastingdienst en koepelorganisaties op de gebieden wonen, zorg en welzijn. Ook zijn functionarissen aanwezig uit de ongeveer tweehonderd gemeenten die de zogeheten OL2000-projecten aan het uitvoeren zijn.

Minister Jorritsma benadrukt nog eens haar doelstelling om de administratieve lastendruk met 25 procent terug te dringen, "zodat ondernemers alle ruimte en tijd krijgen om datgene te doen waar ze goed in zijn, namelijk ondernemen". Dat is door de inzet van ICT volgens haar heel goed mogelijk. "Bijvoorbeeld door het aanbieden van diensten via het internet. Of door ondernemers elektronische gegevens te laten aanleveren, die vervolgens dan weer door de verschillende dienstverleners kunnen worden gebruikt."

Staatssecretaris Remkes (VROM) vertelt de toehoorders dat ook in zijn aandachtsgebied ICT een belangrijke rol begint te spelen. Bijvoorbeeld in Enschede waar bewoners vanaf hun eigen pc huursubsidie kunnen aanvragen, klachten over de woonomgeving kunnen doorgeven, kadastrale informatie kunnen opvragen en zich kunnen inschrijven voor een huurwoning.
(Bron: Automatiseringsgids Online)

www.ictu.nl