Verbond van verzekeraars

Standpunt Verbond: SER-advies WAO stimulans tot werken

Het Verbond ondersteunt de grondgedachte van het SER-advies over het rapport van de commissie-Donner om meer arbeidsongeschikten aan het werk te krijgen door het inbrengen van financiële prikkels in het sociale zekerheidsstelsel. Een belangrijk winstpunt is ook de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever naar twee jaar. Daardoor kunnen verzekeraars beter beoordelen of iemand die nog in dienst is bij zijn werkgever, effectief kan worden gereïntegreerd of daadwerkelijk arbeidsongeschikt is.

De SER adviseert de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever te verlengen van één naar twee jaar. De werkgever kan net als in de huidige situatie kiezen zich hiervoor te verzekeren. Het Verbond vindt de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting een belangrijk winstpunt: het biedt de verzekeraar meer tijd en mogelijkheden om een werknemer te reïntegreren. Nu nog wordt al een paar maanden voor het verstrijken van het eerste ziektejaar de procedure voor de overgang naar de WAO gestart. Dit verstoort het reïntegratieproces dat is gebaat bij een zorgvuldige begeleiding.
Om het inkomensverlies van gedeeltelijk arbeidsongeschikten te compenseren is er voor werkgevers de mogelijkheid een private verzekering af te sluiten. Dit is mogelijk bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (35 tot 80 procent) na twee jaar voor werknemers die een baan hebben. Voor degenen die weliswaar volledig arbeidsongeschikt (voor meer dan 80 procent) zijn, maar niet duurzaam, is eveneens een private verzekeringsdekking mogelijk. Deze verzekeringen kunnen als collectiviteiten worden aangeboden.

Bondig, januari 2002