Gemeente Tilburg

21-1-2002
Resultaten tweede burgeronderzoek bekend
Interesse voor gemeentepolitiek verontrustend laag

Onlangs is het tweede burgeronderzoek afgerond. De belangstelling voor de politiek blijkt erg laag. Ruim de helft van de inwoners denkt dat hun invloed op het beleid van de gemeente heel klein is. 31,8% heeft interesse voor de gemeentepolitiek. 72% geeft aan te gaan stemmen als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. Als reden om niet te gaan stemmen wordt veruit het meest genoemd dat men geen interesse heeft in de gemeentepolitiek (49%).

Het onderzoek is een vervolg op het eerdere onderzoek uit 2000. Het burgeronderzoek is een enquête onder 1.000 inwoners van de stad van 18 jaar en ouder, verdeeld over de vijf gebiedsteams van de gemeente Tilburg. Het burgeronderzoek is door middel van een telefonische enquête uitgevoerd. Nieuw ten opzichte van het voorgaande jaar was een vragenblok met onderwerpen over de politiek.

De burgemeester wordt door 88% van de ondervraagden genoemd en is daarmee de bekendste bestuurder, 60% kan geen wethouder noemen en 87% geen raadslid. Tot de top drie van politieke onderwerpen horen veiligheid/criminaliteit, verkeer/bereikbaarheid en leefbaarheid.

Tilburg algemeen fysiek en sociaal
De waardering voor de fysieke aspecten van de omgeving is ten opzichte van 2000 weinig veranderd. Men heeft wel een hogere waardering voor het groen en het water. Minder mensen dan in 2000 vinden dat er mooie nieuwe gebouwen bij zijn gekomen.

Bezoek en waardering van het centrum
Men gaat minder vaak naar het centrum met de auto en vaker met de fiets. Het percentage mensen dat het centrum goed bereikbaar vindt per bus en per auto is ten opzichte van 2000 niet veranderd, maar voor de fiets is het toegenomen. De meest genoemde reden om het centrum te bezoeken is om te winkelen en dit percentage ligt hoger dan in 2000. De waardering voor fysieke aspecten van de binnenstad zoals de Heuvel, straten, en de Piushaven worden hoger gewaardeerd dan in 2000. De waardering voor de parkeermogelijkheden, andere pleinen, en gebouwen is op hetzelfde niveau gebleven. De waardering voor het aanbod in het centrum van horeca, evenementen/festivals, de kermis, de mogelijkheid tot recreëren is toegenomen. De waardering voor het aanbod van culturele voorzieningen, van winkels is op hetzelfde niveau gebleven. De gezelligheid, aantrekkelijkheid en veiligheid in het centrum worden hoger gewaardeerd dan in 2000.

Tevredenheid over en bezoek aan voorzieningen
De waardering voor de sportvoorzieningen en het wijk/buurtcentrum zijn gedaald ten opzichte van 2000, die voor cultuur en zorg zijn nagenoeg hetzelfde gebleven. Het bezoek aan cultuurvoorzieningen ligt rond de 30%. Bij de Schouwburg en de bibliotheek ligt het percentage hoger; rond de 50%.
Ten opzichte van 2000 hebben minder mensen de Concertzaal bezocht en meer mensen hebben een bezoek gebracht aan 013. 31% Heeft wel eens een buurt/wijkcentrum bezocht en 59% doet aan sport. Deze cijfers liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in 2000.

Buurtbetrokkenheid
Het aandeel mensen dat actief bij de buurt betrokken is geweest of bereid is dit te doen ligt op hetzelfde niveau als in 2000, tussen de 22% en 39%. Meer mensen zeggen dat zaken die voor de buurt van belang zijn hen bezig houden (51%). 84% Voelt zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt. Het rapportcijfer voor de eigen woonomgeving (7,3) ligt op hetzelfde niveau als in 2000.

Gebruik van duurzame goederen
In 2001 maken minder mensen dan in 2000 altijd of meestal gebruik van milieuvriendelijke producten.

Jongeren
Het percentage mensen dat vrijetijdsvoorzieningen in de buurt voldoende aanwezig acht, is op hetzelfde niveau gebleven als in 2000 (variërend van 55% tot 80%). Minder te spreken zijn de mensen over de naschoolse voorzieningen. Het percentage mensen dat vindt dat het voor jongeren gevaarlijk is in het verkeer, dat rondhangende jongeren geen probleem is en dat er naar jongeren meer en beter geluisterd moet worden, is ten opzichte van 2000 hetzelfde gebleven. 67% Vindt dat jongeren zich meer in zouden moeten zetten voor anderen en 73% vindt dat Tilburg een prima stad is voor jongeren om in te wonen. Deze cijfers liggen hoger dan in 2000.

Gebruik van Internet
Bijna de helft geeft aan wel eens gebruik te maken voor internet. Hiervan gebruikt 87% thuis internet, 51% op het werk, 15% op school/universiteit en 12% ergens anders. Meer dan de helft van de internetgebruikers thuis en op het werk gebruiken het tot maximaal 3 uur per week.