Hoofd Bedrijfschap Ambachten

24 Januari 2002

De prognose voor het ambacht: teruglopende groei De verwachte ontwikkeling voor het ambachtelijke bedrijfsleven in 2001 en 2002 is een lichte groei van de omzet. Dit jaar zal de omzet naar verwachting groeien met iets minder dan 2%, volgend jaar met iets méér dan 2%. Dat ligt beneden de prognose voor het totale particuliere bedrijfsleven: die behelst een omzetgroei van ongeveer 3,5%.

Inflatie in 2001 hoogste sinds 1982
De inflatie in Nederland is in 2001 uitgekomen op gemiddeld 4,5 procent. Dit is het hoogste jaargemiddelde sinds 1982. In 2000 was de gemiddelde inflatie nog 2,6 procent. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

Aantal vacatures gedaald
Het aantal vacatures is voor het eerst in zeven jaar gedaald. Volgens het CBS stonden eind september vorig jaar 171.000 vacatures open. Dit waren er 13.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal vacatures op de duizend banen liep terug van 25 naar 23. De spanning op de arbeidsmarkt nam daarmee enigszins af.

NMa grijpt in bij te hoge europrijzen
Concurrentiewaakhond NMa gaat mogelijke prijsverhogingen door de invoering van de euro aanpakken. Als eind deze maand blijkt dat ondernemers de introductie van de euro hebben aangegrepen om hun prijzen te verhogen, volgen boetes.

Definitief SER-akkoord over WAO
Werkgevers en werknemers in de Sociaal-Economische Raad (SER) zijn definitief akkoord gegaan met een nieuwe aanpak van de arbeidsongeschiktheid.

Mkb komt in Midden-Europa moeilijk aan kapitaal Het ondernemersklimaat in de kandidaat-lidstaten verbetert snel: de oprichting van bedrijven gaat steeds sneller, terwijl het ondernemersinitiatief met succes wordt gestimuleerd. Ook verloopt de oprichting van bedrijfsclusters naar wens. Problematisch is daarentegen de toegang van kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) tot de kapitaalmarkt in bijna alle kandidaat-lidstaten van Midden-Europa problematisch.

Naheffing dreigt voor zelfstandige
Zelfstandige ondernemers lopen nog steeds het risico achteraf een aanslag te krijgen voor niet-betaalde sociale premies. Dat blijkt uit stukken die de nieuwe uitvoerder heeft verstuurd aan belangenorganisaties.

Jonge starters moeten "knetterhard" werken
De afgenomen groei van de economie deert niet iedere startende ondernemer. Een onderzoek bij 75 jonge bedrijfjes die worden begeleid door startersproject Livewire, toont wel aan dat het werven van nieuwe klanten moeilijker is geworden. De werktijden van de beginnende ondernemers zijn echter niet minder geworden.

Merendeel Nederlanders gaat fluitend naar werk
Het gros van werkend Nederland heeft plezier in het werk. Driekwart vindt dat het werk goed aansluit op opleiding en ervaring, tweederde vindt de beloning goed. Dit zijn enkele conclusies uit de publicatie "Werken en leren 2001-2002".

Minderhedenconvenant verlengd: 20.000 extra banen voor minderheden in midden- en kleinbedrijf
Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Boxtel voor Grote Steden en Integratiebeleid hebben met voorzitter De Boer van MKB-Nederland en Arbeidsbureau Nederland afgesproken dat het succesvolle minderhedenconvenant tot eind 2002 wordt voortgezet.

Afspraken over normalisatie
VNO-NCW, FNV, FME-CWM, NEN, MKB-Nederland, Normalisatie Kringen Nederland en het ministerie van Economische Zaken hebben op 20 december 2001een Memorandus of Understanding ondertekend. De ondertekenaars werken samen in het project Kenbaarheid Normen om een nieuwe impuls te geven aan deelname aan normalisatie en toepassing van normen.

Meer aandacht voor bedrijfsopleidingen nodig
Bedrijfsopleidingen verhogen de productiviteit van grote én kleine bedrijven. Het positieve effect hangt echter sterk samen met de hoeveelheid begeleiding die cursisten vanuit hun bedrijf krijgen.

Verbod op leeftijdsdiscriminatie
Er komt een verbod op leeftijdsdiscriminatie bij arbeid, beroep en beroepsonderwijs. Alleen als het stellen van een leeftijdsgrens objectief te rechtvaardigen is, is onderscheid naar leeftijd wel toegestaan.

Winkeldiefstal in 2001 explosief gestegen
De financiële schade voor de middenstand als gevolg van winkeldiefstal is het afgelopen jaar met maar liefst 20% gestegen tot ruim 410 miljoen euro. Met andere vormen van winkelcriminaliteit, zoals inbraak en vernieling, meegerekend is de schade zelfs 680 miljoen euro.

Toenemende criminaliteit
De leden van MKB-Nederland maken zich grote zorgen over de toenemende criminaliteit waarmee ondernemers en hun werknemers worden geconfronteerd. Met name ondernemers en hun medewerkers in de grote steden voelen zich steeds onveiliger.

Effecten mkb-beleid voor groot deel onbekend
Er is weinig bekend over de resultaten van de beleidsmaatregelen die zes jaar geleden werden genomen om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Ook de doelen en effecten van nieuwer beleid zijn onzeker. Deze conclusie trekt de Algemene Rekenkamer in het rapport "Stimulering midden- en kleinbedrijf en ondernemerschap".

Verlofwijzer wijst de weg in regelingen arbeid en zorg op internet Op de internetsite verlofwijzer.szw.nl is te vinden wat er wettelijk geregeld is om werk en privé beter te combineren. De Verlofwijzer is een initiatief van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en heeft als doel de informatie over bestaande verlofregelingen op een aantrekkelijke wijze toegankelijk te maken.

Extra verlofregelingen voor zelfstandigen niet nodig Vrouwelijke zelfstandigen hebben over het algemeen weinig problemen bij het combineren van het eigen bedrijf met de zorg voor kinderen of familieleden. 60% van hen zegt dat één van de redenen voor het hebben van een eigen bedrijf is, dat het goed samengaat met andere verantwoordelijkheden.

Bijna anderhalf miljoen mensen met een arbeidshandicap Eén op de zeven mensen geeft aan door een langdurige aandoening, ziekte of handicap belemmerd te worden in het uitvoeren of verkrijgen van betaald werk. De arbeidsdeelname van deze groep is aanzienlijk lager dan die van de totale bevolking van 15-64 jaar.

Studiehuis blijkt selectie op middelbare school Sinds de invoering van het studiehuis in de bovenbouw van havo en vwo stappen er een stuk minder havisten over naar atheneum of gymnasium. Ook zien minder mavo-scholieren een toekomst op de havo zitten.

Ondernemers tegen hoogwerkersdiploma
Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft bezwaar aangetekend tegen de subsidie voor de invoering van een hoogwerkersdiploma. Mensen met een baan op of rond een hoogwerker zouden volgens dat systeem een certificaat moeten halen.

Kapperseczeem met 40% terugdringen
Binnen vier jaar moet handeczeem bij kappers, het zogenaamde "kapperseczeem", met 40% zijn teruggebracht. Dit betekent een vermindering van het aantal klachten van 5.600 naar 3.300. Daarnaast wil de branche dat het aantal kappers dat voor het eerst eczeem krijgt in 2005 met 50% is afgenomen.

Verbod prijsadvies in kappersbranche
De koepelorganisatie van de kappersbranche, ANKO, mag haar leden geen prijsadvies meer geven. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald. Volgens de NMa geldt zo'n advies als een verkapte prijsafspraak, en dat is verboden.

Een Wereldzaak: TV-serie over succesvolle multiculturele ondernemers Een Wereldzaak laat zien waarin "multiculturele ondernemers" verschillen - of juist niet- van Nederlandse ondernemers. Dat gebeurt aan de hand van verschillende thema's.