D66

23 januari 2002

D66 voor XTC-tests op houseparty's

Boris Dittrich

Reacties: b.dittrich@tk.parlement.nl

"Of we het leuk vinden of niet, we moeten constateren dat er mensen zijn die XTC gebruiken op houseparty's, ondanks het feit dat het een illegale harddrug is. Het testen van pillen kan misschien helpen voorkomen dat daarbij doden vallen", meent Boris Dittrich.

"Struisvogelpolitiek" noemt Dittrich de motie van CDA, VVD en Christenunie waarin zij zich uitspreken tegen het testen van XTC-pillen op feesten. Dittrich diende tijdens het debat met de ministers Borst en Korthals afgelopen dinsdag een motie in, waarin hij pleit vóór een experiment met tests. Hij vraagt de regering er voor te zorgen dat bij de uitslag van de tests altijd informatie verstrekt wordt over de illegaliteit en de gevaren van de drug, zodat de gebruiker zich bewust is van de risico's.

De PvdA vaart een onduidelijke koers. Tot voor kort was ook deze fractie van mening dat pillentests een middel zijn om de gezondheidsrisico's van partydrug-gebruik enigszins te beperken. Bij een drugsdebat in december stelde men zich op tégen het experiment, terwijl woordvoerder Appostolou dinsdag weer liet weten dat zijn fractie nu toch voorstander is van het testen van pillen. Of Borst en Korthals hun plannen voor een experiment met pillentests op feesten kunnen uitvoeren blijkt volgende week bij de stemmingen. De uitslag hangt af van het stemgedrag van PvdA en individuele leden van VVD en CDA.