DE VLINDERSTICHTING

Op weg naar 100 VSB Vlindertuinen

De afgelopen twee jaar hebben VSB Fonds en De Vlinderstichting 49 VSB Vlindertuinen bij zorginstellingen aangelegd. Vanwege het succes van deze tuinen wordt dit bijzondere project vervolgd: de komende twee jaar worden nogmaals 40 tot 50 vlindertuinen aangelegd.

Vanaf 21 januari kunnen zorginstellingen zich weer aanmelden voor een gratis VSB Vlindertuin. De VSB Vlindertuinen zijn uniek. Zij bieden niet alleen de bewoners van de zorginstellingen een verrijking van de omgeving, maar dragen ook bij aan de bescherming van vlinders, bieden een plek voor natuurlessen van basisscholen en stimuleren gezamenlijke activiteiten tussen bewoners en kinderen. Voorwaarde voor de aanleg van een VSB Vlindertuin is namelijk dat de zorginstelling samenwerking zoekt met een (basis)school of scoutinggroep. Al deze aspecten maken de vlindertuinen een belangrijk middel om verschillende doelgroepen te interesseren voor vlinders en de natuur.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vlindertuin zijn opgenomen in een brochure. Deze informatie is onlangs toegestuurd aan de ruim 300 zorginstellingen die reeds voor de eerste serie VSB Vlindertuinen interesse hebben getoond, maar die destijds buiten de selectie vielen. Maar ook andere zorginstellingen kunnen zich aanmelden. Meer informatie en een inschrijfformulier zijn aan te vragen bij info@vlinderstichting.nl.

VSB Fonds
Het VSB Fonds, gevestigd in Utrecht, zet zich in voor een leefbare samenleving. Respect en begrip, voor elkaar, maar ook voor de natuur, zijn daarbij belangrijke waarden. Voor bewoners van zorginstellingen zijn bos, hei of strand vaak moeilijk bereikbaar. Vandaar dat het VSB Fonds in samenwerking met De Vlinderstichting het plan ontwikkelde om zorginstellingen een Vlindertuin aan te bieden. Een tuin die de bewoners van zorginstellingen een verfraaiing van hun leefomgeving oplevert en vlinders een veilig toevluchtsoord biedt. Door daarnaast kinderen uit de buurt bij de tuin te betrekken, krijgt ook de integratie tussen bewoners van de zorginstelling en omwonenden een nieuwe impuls.

De Vlinderstichting
De realisatie van de vlindertuin ligt in handen van De Vlinderstichting. De Vlinderstichting is een
natuurbeschermingsorganisatie, die zich inzet voor het behoud en herstel van de vlinders en libellen in Nederland. Bij zorginstellingen zijn vaak grote terreinen aanwezig met veel potentie voor natuur. Het vlindervriendelijk inrichten van terreinen bij zorginstellingen kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van de vlinders in ons land. Het betrekken van zowel bewoners als kinderen bij de tuin zorgt tevens voor meer aandacht voor de natuur.

Ontwerp en aanleg
Het ontwerp van de VSB Vlindertuin is gemaakt door Tuinburo Ten Hallers, gespecialiseerd in vlindertuinen. De tuinen worden aangelegd door BTL Uitvoering.