CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V-fractie Vlaams Parlement
23 januari 2002

VERJARING BOUWMISDRIJVEN:
PAARSE OPEN DEBAT - CULTUUR KABBELT VERDER,
CD&V KOMT MET DECREETSVOORSTEL

In zijn tussenkomst in het Vlaams Parlement van vandaag heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Gerald Kindermans het handhavingsbeleid van minister Van Mechelen zwaar op de korrel genomen.

Met de regelmaat van een klok orakelt VLD-voorzitter De Gucht dat zijn partij onmiddellijk iets zal doen aan de verjaringstermijn voor bouwmisdrijven. Keer op keer wordt hij dezelfde dag tegengesproken door zijn zogenaamde bondgenoten Tobback (SP.A) en Sannen (Agalev) die niet willen weten van enige billijke versoepeling, zodat alles blijft zoals het is tot de volgende straffe nieuwjaarstoespraak van De Gucht.

Op het terrein echter gebeuren er dagelijks drama's. Duizenden Vlamingen zijn het slachtoffer van bouwovertredingen uit een ver verleden, dikwijls begaan door degene van wie ze hebben gekocht of geerfd. Tientallen jaren na de feiten worden mensen veroordeeld tot afbraak van hun woning terwijl de overheid dikwijls stilzwijgend medeplichtig is.

Reeds in oktober 2000 heeft justitie minister Verwilghen een voorontwerp van wet gemaakt, maar de liberale excellenties Verwilghen en Van Mechelen betwisten elkaars bevoegdheid. Van de door minister Van Mechelen in april 2001 voorgestelde Hoge Raad voor het Herstelbeleid werd niets meer vernomen. Deze bleek gewoon een manier te zijn om zijn verantwoordelijkheid voor het handhavingsbeleid te ontlopen. Het immobilisme als gevolg van de meningsverschillen binnen de regering, geeft een verkeerd signaal aan kandidaat-bouwovertreders en laat willekeur en onbillijkheid verder bestaan.

CD&V-promotor voor ruimtelijke ordening Gerald Kindermans kondigt voor volgende week een voorstel van decreet aan waarbij het instandhouden van bouwinbreuken niet langer strafbaar wordt gesteld, dit met een redelijke overgangsperiode die de overheid moet toelaten vooralsnog op te treden tegen flagrante, zware inbreuken uit te verleden. Zeker als deze ter kwader trouw zijn gebeurd.

Gerald Kindermans
Vlaams volksvertegenwoordiger