Filmfestival Rotterdam


05-12-01 Factsheet Filmmaker in Focus: Zacharias Kunuk & Igloolik Isuma Prod.

null

31e International Film Festival Rotterdam
woensdag 23 januari tot en met zondag 3 februari 2002

FACTSHEET

Filmmaker in Focus: Zacharias Kunuk & Igloolik Isuma Productions

Naar aanleiding van de allereerste Inuit-speelfilm ATANARJUAT, THE FAST RUNNER van regisseur Zacharias Kunuk presenteert het International Film Festival Rotterdam een Filmmaker in Focus-programma met deze speelfilm en het vooral documentaire werk van het productiebedrijf voor Inuit-videodocumentaires, Igloolik Isuma Productions, waar Kunuk een van de oprichters van is. De keuze voor Kunuk en Isuma Igloolik Productions is een eerbetoon aan hun film en video-oeuvre, en tevens aan hun werkwijze en doelstellingen.

Met ATANARJUAT, THE FAST RUNNER verfilmden Kunuk en de zijnen een episch verhaal over de strijd tussen goed en kwaad, gebaseerd op een eeuwenoude, mondeling doorgegeven mythe. Het draait om liefdesrivalen, huwelijksgebruiken, kwade geesten, seks, geweld, humor en de eeuwige strijd tegen het barre klimaat, waar persoonlijke verlangens uiteindelijk moeten wijken voor die van de gemeenschap.

In een landschap dat lijkt te ontsnappen aan tijd en ruimte schetst de film - een uitgebalanceerde combinatie van documentaire en fictie - een nomadische cultuur van kleine hechte gemeenschappen in sneeuwhuizen. In één zon kleine gemeenschap wint Atanarjuat, bijgenaamd The Fast Runner bij een bizar duel de hand van Atuat, een meisje dat eigenlijk al sinds haar jeugd was beloofd aan Oki, de zoon van de hoofdman. Jaren later keert Oki terug om wraak te nemen. Hij vermoordt Atanarjuats broer, en Atanarjuat moet zijn naam eer aandoen bij een ijzingwekkende vlucht, naakt en barrevoets, over de ijsvlaktes achtervolgd door de wraakbeluste Oki. Hij wordt gered en verzorgd door een twee oude mensen, en maakt zich op voor een dramatische rentree in zijn gemeenschap.

ATANARJUAT, THE FAST RUNNER werd met een bijna volledige Inuit filmploeg in een periode van zes maanden opgenomen in de omgeving van Igloolik op Baffin Island in Noord-Canada tegenwoordig Nunavut, het autonome gebied der Eskimos. De film werd vastgelegd in digitaal betacam widescreen (16:9) en daarna op 35 mm. film overgezet. Het draaien van een film in een wereld van sneeuw en ijs plaatst de camera crew voor vele technische uitdagingen, en ook daar is door de crew pionierswerk verricht. Al met al zorgt de visuele strategie er uiteindelijk voor dat de kijker het epos binnen wordt gezogen.

Zacharias Kunuk is regisseur en producent van ATANARJUAT, THE FAST RUNNER. Hij is tevens medeoprichter van Igloolik Isuma Productions. Toen Kunuk (1957) negen jaar oud was, gaf zijn familie de nomadische leefwijze op en verhuisde naar een vaste woonplaats in Igloolik op Baffin Island. In 1981 verkocht Kunuk, inmiddels een befaamd beeldhouwer, enkele van zijn werken in Montreal en nam de eerste videocamera mee naar het arctische gebied waar op dat moment nog geen televisie was. In 1985 produceert Kunuk zijn eerste onafhankelijke videofilm, de 28 minuten durende Inuktitut-talige FROM INUK POINT OF VIEW. Van 1984 tot 1990 produceerde hij voor de Inuit Broadcasting Corporation meer dan dertig Inuktitut taalprogramma´s. Sinds 1990 werkt Kunuk full time als onafhankelijk producent en regisseur binnen Isuma Productions: een bedrijf dat opereert als een mediacollectief, waarvan de producties de Inuit levenswijze ondersteunen. Men streeft naar professionalisering en de opbouw van een Nunavut filmindustrie.

Een tweede belangrijke mede-oprichter van Isuma Productions is Paul Qulitalik. Hij werd in 1939 geboren in de omgeving van Igloolik en groeide op in traditionele Inuit-stijl. Toen hij midden twintig was, verhuisde hij naar de (destijds) nieuwe nederzetting Igloolik. Zijn jeugdherinneringen vormen, als schrijver en cultureel directeur van Isuma Productions, de basis voor de verhalende Isuma-documentaires. Qulitalik treedt vaak als hoofdrolspeler op in de documentaires. Zijn kennis zorgt voor de authentieke details en visies die dit videowerk uniek maken. Hij is een gerespecteerd lid van de Igloolik gemeenschap, onder andere als voorzitter van de Community Education Council. Naast zijn betrokkenheid bij Isuma Productions is hij jager en visser.

ATANARJUAT, THE FAST RUNNER is bekroond met de Camera d´Or voor het beste speelfilmdebuut tijdens het Cannes Film Festival 2001 en met de Grote Prijs van het Filmfestival van Gent 2001. ATANARJUAT, THE FAST RUNNER zal in de Nederlandse bioscopen uitgebracht worden door Contact Film.

Zie ook:
www.atanarjuat.com
www.isuma.ca

Filmmaker in Focus: Zacharias Kunuk & Igloolik Isuma Productions Programma (onder voorbehoud)

ATANARJUAT, THE FAST RUNNER (Zacharias Kunuk, Canada, 2001, speelfilm)

Selectie uit het documentaire oeuvre van Isuma Igloolik Productions

Contact

phone: +31 10 890 90 90
fax:+31 10 890 90 91
e-mail: press@
filmfestivalrotterdam.com

Press officers
Bert-Jan Zoet
Bert-Jan Zoet

Margo van der Valk
Margo van der Valk

Press Accreditation
Mieke van Oorschot
Mieke van Oorschot