Gemeente Alkmaar



* Vlagprotocol

* Boekelermeer-Zuid II benut warmte van Huisvuilcentrale Vlagprotocol voor 02 februari 2002

Op zaterdag 02 februari trouwen Z.K.H. Prins Willem Alexander met mevrouw Máxima Zorrequieta. De overheidsgebouwen zullen in verband met dit huwelijk vlaggen, dit wordt gedaan met de Nederlandse vlag en de oranje wimpel.

Andere instellingen en particulieren kunnen zich hierbij aansluiten.

23 januari 2002

Boekelermeer-Zuid II benut warmte van Huisvuilcentrale

Alle bedrijven op het nieuwe bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid II krijgen restwarmte van de Alkmaarse Huisvuilcentrale (HVC). Bedrijven die zich op dit bedrijventerrein vestigen, zullen voor de verwarming van hun bedrijfsruimte of de warmte voor productieprocessen worden aangesloten op het leidingnet dat de NUON samen met de Huisvuilcentrale gaat aanleggen en beheren. Het College van B&W heeft vandaag het groene licht gegeven voor de aanleg daarvan. Samen met windmolens, zonne-energie en energiebesparende maatregelen kan het gebruik van restwarmte uit de Huisvuilcentrale ervoor zorgen dat de Boekelermeer-Zuid II een van de duurzaamste bedrijventerreinen in Nederland wordt.

Vorig jaar was supermarktketen Vomar het eerste bedrijf dat een overeenkomst sloot met de combinatie HVC/ NUON over het gebruik van restwarmte voor verwarming van hun nieuwe distributiecentrum op het bedrijventerrein. Voor de aanleg van het compleet leidingnet op het bedrijventerrein had de combinatie garanties nodig dat bedrijven die zich in de toekomst vestigen op dit bedrijventerrein ook gebruik maken van restwarmte. Het College heeft nu besloten dat het leidingnet voor restwarmte in de plaats komt van een distributienet voor aardgas. Alleen bij uitzonderlijke productieprocessen zal deze vorm van energie niet voldoen. In dat geval blijft de mogelijkheid bestaan om aardgas te gebruiken.

Boekelermeer Zuid II wordt een duurzaam bedrijventerrein door maatregelen op het gebied van duurzaam bouwen, intensief ruimtegebruik, ecologische zones, waterberging, energiebesparing en toepassing van groene energie. Qua energieverbruik is de ambitie om de helft minder kooldioxide (CO2) uit te stoten dan op normale bedrijventerreinen. Met het benutten van de warmte van de Huisvuilcentrale wordt een flinke stap in de goede richting gezet. Andere methoden om dit te bereiken zijn het gebruik van wind- en zonne-energie. Op het bedrijventerrein komen waarschijnlijk enkele windmolens te staan die in de stroombehoefte van 3000 huishoudens kunnen voorzien. Ook de bedrijven op de Boekelermeer Zuid II moeten een flinke bijdrage leveren aan energiebesparing, bijvoorbeeld door warmte-isolatie en de plaatsing van zonnepanelen.

naar boven



23/01/02