Gemeente Zaanstad

Banner_0900 nummer

College B&W Zaanstad doet aangifte van belediging

woensdag 23 januari 2002

Burgemeester dr. R.L. Vreeman heeft gistermiddag namens het college van Burgemeester en wethouders bij de commissaris van politie aangifte gedaan van belediging. Aanleiding is de voorpagina van het blad Prosa, uitgegeven door de Zaanse politieke vereniging Rosa (editie winter 2001). Op deze voorpagina is een foto afgebeeld van wethouder drs. D. Sanders die zodanig bewerkt is, dat sterke gelijkenis is ontstaan met Adolf Hitler. Op de foto zijn teksten geplakt van diverse soorten van ´complexen´ en onderaan de pagina staan de woorden ´Ben doorgedraaid´ (gemaakt met knipsels).

In de brief aan de commissaris van politie schrijft burgemeester Vreeman:

´Het geheel wordt door het voltallige college van burgemeester en wethouders als ernstig beledigend ervaren. Er is door deze afbeelding en tekst naar de mening van het college sprake van opzettelijke aantasting van de goede naam en eer van het college als geheel en de heer Sanders als wethouder daar onderdeel van uitmakend. De verspreiding van het onderhavige geschrift en afbeelding kan door het college niet anders worden gezien dan het kennelijk doelgericht op een beledigende en aanstootgevende wijze in diskrediet brengen van het openbaar gezag.´

De heer Vreeman doet aangifte van belediging als bedoeld in de artikelen 261 en 267 van het Wetboek van Strafrecht en verzoekt de politie om de zaak in onderzoek te nemen en door te geleiden aan de Officier van Justitie.

Meer informatie bij Yvonne de Groot, woordvoerder, telefoon (075) 655 2414.