Ingezonden persbericht


31e International Film Festival Rotterdam
woensdag 23 januari tot en met zondag 3 februari 2002

PERSBERICHT
dinsdag 13 november 2001

31e International Film Festival Rotterdam nodigt uit tot discussie met het programma 'What (is) Cinema?'

Onder de titel ´What (is) Cinema?´ presenteert het 31e International Film Festival Rotterdam een omvangrijk speciaal programma van speelfilms, debatten en tentoonstellingen over de actuele positie en mogelijke toekomst van de film. De Rotterdamse instellingen TENT en het NFI sluiten bij het ´What (is) Cinema?´-thema aan met filmgerelateerde installaties en exposities.

Samen met vaste festivalprogramma's als de VPRO Tiger Award Competitie, de Hubert Bals Fonds Harvest en het Hoofdprogramma (lange en korte film) biedt het festival een aanbod van honderden nieuwe films uit alle werelddelen waaronder vele wereld- of internationale premières. Het 31e International Film Festival Rotterdam vindt plaats van woensdag 23 januari tot en met 3 februari 2002; het festivalprogramma verschijnt op donderdag 17 januari als bijlage bij de Volkskrant. Vanaf dat moment is telefonisch en online reserveren van kaarten mogelijk.

Ook al is de omvang van het International Film Festival Rotterdam in dertig jaar toegenomen, het is (en blijft) een platform voor innovatieve en onafhankelijke filmkunst uit de hele wereld. Via initiatieven als het Hubert Bals Fonds en de CineMart ondersteunt het festival actief de totstandkoming van projecten van onafhankelijke filmmakers. Sinds een aantal jaren hebben nieuwe filmverwante vormen als digitale film, muziekvideo, online film, installaties en live optredens met filmbeelden een geaccepteerde plek binnen het festival gekregen. Het International Film Festival Rotterdam acht de tijd rijp voor een ´Stand der Dinge´.

Voorafgegaan door speelfilms (van onder meer Jean-Luc Godard, Alexandr Sokurov, David Lynch, Mike Figgis en vele anderen) die hieraan door vorm of inhoud bijdragen vindt binnen het centrale speciale programma ´What (is) Cinema?´ dagelijks een debat, panel of presentatie plaats door filmmakers en critici in aanwezigheid van publiek en festivalgasten. In de debatten komen onderwerpen als film en globalisering, politieke film en de auteurscinema aan de orde. De festivaldagkrant en festivalwebsite zullen over deze onderwerpen essays en statements publiceren.

Het International Film Festival Rotterdam kende in 2001 345.000 bezoeken en ontving ruim 2500 festivalgasten (regisseurs, journalisten, producenten en andere filmprofessionals) uit de hele wereld. Het festival genereert 60% van haar inkomsten uit sponsoring, fondsen en recettes en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van OCW en door de gemeente Rotterdam.

Noten aan de redactie

- IFFR persberichten zijn online beschikbaar via de perspagina van de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com
- informatie/foto's/interviews: IFFR persvoorlichting t.a.v. Bert-Jan Zoet of Margo van der Valk; persaccreditatie-aanvragen: IFFR Persvoorlichting t.a.v. Mieke van Oorschot
- tel. 010 - 890 90 90, email press@filmfestivalrotterdam.com, fax 010 890 90 91.