Korps: Groningen, plaats: Groningen 23-01-2002
Professionele winkeldieven verkopen goederen in thuisland Dinsdag 23 januari 2002

Met de aanhouding van een 37-jarige vrouw en haar 51-jarige man, beiden uit Assen en een 35-jarige man uit Groningen heeft de politie een groot aantal winkeldiefstallen opgelost. De verdachten hebben bekend dat zij zich in de jaren 2000 en 2001 op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan diefstallen uit winkels in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Ze maakten voor ongeveer 15000 euro aan winkelgoederen buit. De 35-jarige verdachte stuurde veel gestolen spullen naar Zaïre waar ze werden verkocht. De verdachten zijn na verhoor op vrije voeten gesteld.

De politie kwam de diefstallen op het spoor toen de verdachten uit Assen op 27 december 2001 op heterdaad werden aangehouden bij diefstal van parfums en scheermesjes, gezamenlijke waarde bijna 450 euro, in een warenhuis aan de Herestraat in Groningen. De verdachten maakten daarbij gebruik van een geprepareerde tas die inwerking treden van detectiesystemen moest voorkomen. Bij een onderzoek in de woning van de verdachten in Assen werden meerdere gestolen goederen aangetroffen, waaronder kleding, schoenen, parfum en make-upartikelen. Deze goederen werden in beslag genomen.

Tijdens het politieonderzoek kwam naar voren dat het signalement van de beide verdachten en de door hen gebruikte auto vaker voorkwam in onderzoeken naar winkeldiefstallen in de vier Noordelijke provincies. Daarbij kwamen ook gegevens over een mogelijke derde verdachte naar voren. Op basis van deze informatie alsmede naar aanleiding van de verklaringen van de Asser verdachten kon op 2 januari jl. de 35-jarige Groninger worden aangehouden. Bij onderzoek in zijn woning in Groningen werd voor ongeveer 4500 euro aan gestolen winkelgoederen aangetroffen, waaronder kleding, lingerie en babyartikelen. Ook deze goederen werden in beslag genomen. In de woning van de verdachte werd ook een geprepareerde tas gevonden.

De politie heeft met dit onderzoek in ieder geval 25 winkeldiefstallen in Groningen, Assen, Hoogeveen, Heerenveen, Drachten, Hardenberg, Nijverdal en Rijssen opgelost. Winkeliers uit deze plaatsen deden aangifte. In totaal maakten de verdachten voor ongeveer 15.000 euro aan winkelgoederen buit. Van twee, bij de verdachten aangetroffen koffers met winkelgoederen, is de herkomst niet kunnen blijken. Deze goederen zijn naar alle waarschijnlijkheid eveneens van diefstal afkomstig. Het vermoeden bestaat dan ook dat de verdachten zich aan veel meer winkeldiefstallen schuldig hebben gemaakt. Van een groot aantal goederen kon de rechtmatige eigenaren worden opgespoord. Zij kregen hun spullen terug. Met name de verdachte uit Groningen stuurde met enige regelmaat gestolen winkelgoederen naar Zaïre, het land waaruit alle drie de verdachten afkomstig zijn. Daar werden de goederen in kiosken verkocht. Het echtpaar uit Assen woont inmiddels ruim 10 jaar in Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. De Groninger verdachte heeft asiel aangevraagd.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (0,13 euro/min).