Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 23

JANUARI 2O02

Vlaams minister Paul Van Grembergen tekent grensoverschrijdend samenwerkingsakkoord met Wallonië en Noord-Frankrijk

Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk hebben vandaag in Namen een partnerschapsovereenkomst ondertekend over verregaande grensoverschrijdende samenwerking. Deze overeenkomst kadert in het Europese Interreg-programma en loopt van 2002 tot 2008.

Het Interreg-programma is gericht op het wegwerken van grensbarrières tussen naburige regio's.
Het programma is opgebouwd rond twee krachtlijnen. In de eerste plaats zullen er acties ondernomen worden om de toenadering van de bevolking aan weerszijden van de grens te stimuleren en grensoverschrijdende diensten te ontwikkelen. Voorbeelden van grensoverschrijdende acties situeren zich in de gezondheidszorg en preventie, de arbeidsmarkt en beroepsmobiliteit, sociale integratie, netwering tussen bedrijven en onderzoekscentra.
Op de tweede plaats is er ruime aandacht voor een duurzame ontwikkeling en herwaardering van de grensgebieden op het vlak van landschapsbeheer, afvalverwerking, het toeristisch- cultureel potentieel, de plattelandsontwikkeling..

Het actieprogramma kan rekenen op Europese subsidies uit het Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In totaal stelt Europa de komende zes jaar 86,5 miljoen euro ter beschikking. Vanuit de drie partners (regionale en lokale overheden) komt daarbij een zelfde bedrag aan cofinanciering.

Het grensgebied strekt zich uit over delen van de Franse departementen Nord/Pas-de-Calais, Picardië en Champagne- Ardenne, de zuidelijke arrondissementen van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg aan Waalse zijde en voor Vlaanderen de zuidelijke grensarrondissementen van West- en Oost-Vlaanderen. In het programma zijn drie deelprogramma's onderscheiden: een Frans-Waals (52 miljoen euro), een Frans- Vlaams (16,9 miljoen euro) en een tripartite-porgramma (17,6 miljoen euro).

Vlaams minister van Buitenlans Beleid, Paul Van Grembergen, benadrukt dat samenwerking in de grensstreek gericht is op het wegwerken van de nadelige gevolgen van de oude grensbarrières voor de bevolking: "Al te lang werden grensstreken als perifere regio's behandeld. Het nieuwe Europa zonder grenzen mag niet alleen vanuit de hoofdsteden bedacht worden, het moet ook daadwerkelijk in de grensstreken vorm krijgen. Vlaanderen zal hierin met overtuiging de samenwerking op het terrein met de Waalse en Noordfranse buren tot stand brengen."

Info: paul.philips@vlaanderen.be (02/553.23.11)