CDA

Rietkerk: Korthals te afwachtend, te traag, te laat, te laks en te laconiek

De CDA-fractie vindt dat minister Korthals (Justitie) "te afwachtend, te traag, te laat, te laks en te laconiek" heeft gereageerd op de drugskoeriers-problematiek op Schiphol. Bovendien heeft de minister de Kamer tijdens een interpellatiedebat op 12 december onjuist geïnformeerd. Dat stelt Tweede Kamerlid Theo Rietkerk in zijn bijdrage aan het spoeddebat over het doorlaten van drugskoeriers op Schiphol.

Rietkerk: "In dit debat heeft de minister geen juist en volledig beeld geschetst van de ernstige situatie op Schiphol. Hij sprak niet over een noodsituatie. Voorts geeft minister Korthals aan, dat citaat: "na de acties van september jl. tegen de bolletjesslikkers de gedachte was om het wat te temporiseren, maar in de praktijk blijkt dat men gewoon doorgaat met die acties, omdat men helemaal op het goede spoor zit" Deze uitlating van de minister is volstrekt in strijd met de brief van het OM van 3 december en met de brief van Staatssecretaris Bos en daarom heeft de minister de Kamer verkeerd geïnformeerd."

"Over het vervroegd heenzenden van verdachten. Ik heb dat toen samen met de SGP-fractie en PvdA-er Van Heemst onaanvaardbaar genoemd via een motie. Inmiddels heb ik de afgelopen periode via de camera alle aan het woord zijnde fracties, dat ook onaanvaardbaar zien noemen. Kijken of dat herhaald wordt in dit debat", aldus Theo Rietkerk.

"Het debat eindigde met de CDA-motie om vorig jaar nog onorthodoxe maatregelen te nemen en dat onder voorwaarden twee in één cel in noodsituaties mogelijk moet zijn. De minister gaf aan dat dit in de praktijk niet gaat en ontraadde deze CDA-motie. Voorts stelde de minister dat het onmogelijk is om celcapaciteit uit de grond te stampen, nog afgezien van de personele problematiek. Het plan van aanpak bewijst gelukkig het tegendeel of ziet de CDA-fractie dit niet juist?"

Het plan van aanpak is volgens Rietkerk het grootste pakket noodwetten sinds WO II. "De minister had het
nooit zover mogen laten komen. Harde maatregelen zijn nu nodig vind ook het CDA, vond het CDA al eerder.
Maar: Kan minister voor 100% garanderen dat hierdoor geen smokkelaars meer bij Schiphol worden heengezonden of niet worden aangehouden, met of zonder dagvaarding? Diverse maatregelen lijken ten koste te gaan van de capaciteit elders." Rietkerk wil van minister Korthals een harde toezegging dat dit nimmer het geval zal zijn.

De hele bijdrage van Theo Rietkerk aan het debat kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.