WERELD NATUUR FONDS

Falend Europees visserijbeleid moet om

Falend Europees visserijbeleid moet om

- Overbevissing bedreigt natuurlijk leven in zee -
Vandaag lanceert het Wereld Natuur Fonds een campagne tegen overbevissing in de Europese Unie. Het Wereld Natuur Fonds zal het hele jaar campagne voeren voor een duurzaam Europees visserijbeleid. De EU zal het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) dit jaar herzien. Het beleid, zo erkent ook de Europese Commissie, heeft in de afgelopen twintig jaar gefaald. Tot nu toe heeft het beleid bijgedragen aan de overbevissing van vele soorten vis in de Europese maar ook in West- Afrikaanse wateren.

Overbevissing is een van de ernstigste bedreigingen voor het marine ecosysteem. Er wordt te veel gevist in zee om de populaties in de oceanen op peil te houden. Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO wordt ruim 70% van de 200 commercieel belangrijkste vispopulaties overbevist of maximaal geëxploiteerd. In de Europese wateren zijn onder andere de populaties kabeljauw, schelvis en tong er beroerd aan toe.

Tegelijkertijd worden er ieder jaar wereldwijd miljarden aan subsidies toegekend. De EU geeft jaarlijks ongeveer 1,4 miljard Euro aan visserijsubsidies uit. Sommige van deze subsidies zijn gericht op modernisering van de visserijsector om efficiënter te kunnen vissen. Dit vergroot de druk op vispopulaties.

Het huidige Europese visserijbeleid leidt tot een structurele achteruitgang van de vispopulaties. Daarnaast kunnen visserijbedrijven door de slechte controle en handhaving door de mazen van het net glippen.
Bijvoorbeeld als zij zich niet houden aan vangstquota of waar ze mogen vissen. Verder zijn de Europese subsidieregelingen niet transparant. Het Wereld Natuur Fonds rapport Hard Facts, Hidden Problems laat zien dat een duidelijk overzicht in de verstrekking van de subsidies ontbreekt.

De Europese Unie heeft naast visserijbeleid voor eigen wateren ook beleid voor Europese vissers in andere landen. Vooral in West-Afrika wordt veel door Europese vloten gevist. De EU betaalt rechten aan kuststaten om Europese vloten daar te laten vissen. 85% van de schepen die voor de kust van West-Afrika vissen komen uit Spanje, 7 % uit Portugal en 4% uit Frankrijk.

Het Wereld Natuur Fonds wil dat de EU een visserijbeleid formuleert op basis van de grenzen van het ecosysteem, met minimale schade aan de omgeving. Visserij moet slechts worden toegestaan op basis van het voorzorgsprincipe door maatregelen te nemen die voorkomen dat vispopulaties in gevaar komen. Een aanzienlijke reductie van de vloot is nodig, conform het voorstel van de Europese Commissie zelf. Visserijafspraken van de Europese Unie met landen als Senegal en Mauretanië moeten eerlijk en duurzaam zijn. Subsidies in de visserij moeten worden herzien, zodat ze niet bijdragen aan overbevissing of schade aan het ecosysteem.

Meer informatie:

Esther Naber, persvoorlichter
Telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947, email: enaber@wwf.nl

Annette Cornelisse, communicatiemanager Oceanen en Kusten Telefoon: 06-47210553, email: acornelisse@wwf.nl

Op aanvraag beschikbaar:


- Beeldmateriaal van de visserij

- Factsheet over het Europees Gemeenschappelijk Visserijbeleid
- Rapport en/of executive summary Hard Facts, Hidden Problems
- Toelichting We

23 jan 02 17:47