Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Vergaande afspraken met Rotterdam over bijstand

Nr. 2002/9
23 januari 2002

Vergaande afspraken met Rotterdam over effectievere uitvoering bijstand

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wethouder Van der Tak van Rotterdam hebben vandaag vergaande afspraken gemaakt over extra inspanningen die Rotterdam vanaf 1 februari 2002 zal leveren om meer mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen.

Deze afspraken volgen op onderzoeken die minister Vermeend bij de Rotterdamse sociale dienst heeft laten verrichten naar de uitvoering van de bijstandswet. Mede naar aanleiding daarvan heeft Rotterdam de uitvoering verbeterd en in dat kader ruim 3.700 bijstandsuitkeringen stopgezet van bijstandsgerechtigden die onvoldoende meewerken om aan het werk te komen.

De komende jaren zal Rotterdam in het kader van een sluitende aanpak van de werkloosheid extra maatregelen treffen om 16.000 mensen die nu een bijstandsuitkering hebben aan het werk te helpen. Daarnaast zullen specifieke projecten worden uitgevoerd, zal extra zorg worden gegeven aan vluchtelingen en zullen er meer opvangplaatsen komen voor kinderen van ouders die werken. Rotterdam heeft met minister Vermeend ook afgesproken dat adequate maatregelen worden getroffen, waaronder strafkortingen en stopzetting van de uitkering, tegen mensen die onvoldoende meewerken. Als Rotterdam de afgesproken extra inspanningen goed uitvoert, komt de stad in aanmerking voor een vergoeding van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van ongeveer 47 miljoen euro. Daarmee worden de extra projecten gefinancierd.

Het akkoord loopt tot en met 2004 en kan met een half jaar worden verlengd. Minister Vermeend zal elk half jaar met de gemeente om de tafel zitten om de uitvoering van de afspraken te beoordelen.

23 jan 02 18:00