NIPO

Ruime steun voor "twee verdachten in één cel"

Het idee om - vanwege het tekort aan cellen en gevangenispersoneel - twee verdachten in één cel te plaatsen kan rekenen op ruime steun van de Nederlandse bevolking. Ongeveer vier op de vijf Nederlanders (81%) zien hierin een goede oplossing. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO het afgelopen weekeinde heeft uitgevoerd onder 937 kiesgerechtigde Nederlanders.

Het idee om twee verdachten in één cel te plaatsen, vindt vooral gehoor onder de kiezers van de VVD en Leefbaar Nederland (respectievelijk 94% en 93%) en relatief weinig onder de achterban van GroenLinks (63%).

Iets minder dan de helft van de Nederlandse kiezers (46%) is van mening dat Minister van Justitie, Benk Korthals, naar aanleiding van het 'heenzenden' van drugssmokkelaars moet opstappen. Met name SP-stemmers zijn deze mening toegedaan (66%). 37% van de kiesgerechtigden is van mening dat de VVD-minister op zijn post mag blijven. Ondanks de interne kritiek van VVD-voorzitter Eenhoorn kan de minister met name op steun rekenen van de 'eigen' kiezers: van hen vindt 59% dat hij mag blijven zitten.

Het idee om het Nederlandse leger in te zetten om bewakingstaken uit te voeren op Schiphol om te voorkomen dat drugssmokkelaars ons land binnenkomen, kan eveneens rekenen op het nodige draagvlak. Vier op de vijf Nederlanders (80%) zegt het 'eens' te zijn met het inzetten van het leger, slechts 14% is het hiermee oneens.

Methode: NIPO Telepanel. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 18 tot en met 20 januari 2002 (n=937), onderzoeksnummer: C3431. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020) 522 54 79 of r.frerichs@nipo.nl