23-01-2002

Inspraakreacties Detailhandelsnota leiden niet tot wijziging

Gemeente Breda

De inspraak op de Detailhandelsnota geeft burgemeester en wethouders geen aanleiding tot fundamentele wijziging van het ontwerp dat in oktober 2001 vrijgegeven werd voor consultatie. Het college legt de raad de ongewijzigde versie voor. In totaal werden 15 schriftelijke reacties ontvangen en reageerden 13 personen tijdens de consultatiebijeenkomst. Diverse reacties onderschreven de voorstellen uit de nota. De overige reacties richtten zich vooral op het toevoegen van winkeloppervlak in de binnenstad, het verdwijnen van de zelfstandige ondernemer uit diezelfde binnenstad en het toelaten van meer branches op perifere locaties.

Het college kan zich vinden in de reacties dat de ontwikkeling van Achter de Lange Stallen niet moet leiden tot een tweede Barones waardoor leegstand elders in de binnenstad dreigt. Het college onderschrijft daarmee ook de mening dat geen vierkante meters moeten worden toegevoegd zonder eerst na te denken over de kwalitatieve invulling van die meters. De betrokken partijen moeten zich straks via een convenant of samenwerkingsovereenkomst verbinden aan afspraken over branchering en stedenbouwkundige kwaliteit. De ontwikkeling van dit gebied moet leiden tot forse versterking van de concurrentiepositie van de binnenstad in een steeds groter wordende regio.

Kleine ondernemers
De zorg die uitgesproken is over het verdwijnen van de zelfstandige ondernemer uit de binnenstad wordt gedeeld door het college. Dit is een probleem dat zich voordoet in veel binnensteden en niet specifiek voor Breda geldt. Benadrukt wordt dat de gemeente er niet alleen voor kan zorgen dat de kleine ondernemer zich vestigt in de binnenstad. Een actieve inzet wordt ook van ondernemers en eigenaren verwacht. Met name in de vorm van een nieuwe overleg om de samenwerking onderling en met de gemeente te verbeteren. Daarnaast mogen we niet vergeten dat, weliswaar niet in het kernwinkelgebied, de Bredase binnenstad nog steeds goede mogelijkheden heeft voor de kleine ondernemer. Het in de nota omschreven dwaalmilieu, inlopers als de Haagdijk en de Boschstraat, de Wilhelminastraat en de Veemarktstraat zijn bij uitstek geschikte locaties voor kleine ondernemers. Juist de mix van grootwinkelbedrijven op A1 locaties en de individuele ondernemer er omheen zorgt voor een aantrekkelijke binnenstad.

Er bestaat angst voor leegstand in de binnenstad als gevolg van het nieuwe perifere detailhandelsbeleid. Omdat het hier met name gaat om branches met artikelen die doelgericht en niet zo vaak worden aangeschaft, ligt leegstand in de binnenstad niet voor de hand. De consument komt naar de binnenstad voor funshoppen en impulsaankopen.

Actielijst
Na vaststelling van de Detailhandelsnota door de raad kan een planning voor de onderstaande actielijst gemaakt worden.
* Het organiseren van goed gestructureerd overleg ter verbetering van samenwerking.

* Instellen van een Branche-Overleg (BO) ter begeleiding van nieuwe ontwikkelingen zoals Achter de Lange Stallen en voor het toelaten van branches op perifere locaties.

* Organiseren van een overleg in regionaal verband ten behoeve van detailhandelsontwikkelingen met gemeentegrens-overschrijdende effecten.

* Bundelen van promotieactiviteiten

* Ontwikkelen van de binnenstadslocatie Achter de Lange Stallen.
* Aanpak entrees binnenstad

* Aanpassing bestemmingsplan Steenakker in verband met verruiming toegestane branches.

* Het snel mogelijk maken van het gewenste optimaliseringproces in de wijk- en buurtcentra, zoals de Burcht en bij de Bisschopshoeve.


* Budget beschikbaar stellen voor de detailhandelsmonitor waarmee zicht gehouden kan worden op effecten van projecten en investeringen in de stad.

Breda, 23 januari 2002