FNV

ILO roept Loekasjenko op om anti-vakbondsacties te staken mondiaal - marjan.brunner@vc.fnv.nl

In een open brief hebben een vertegenwoordiger van de ILO en van de Russische vakbeweging president Loekasjenko van Wit-Rusland opgeroepen te stoppen met anti-vakbondsacties. Directe aanleiding voor de brief is het decreet 1804, dat door de Wit-Russische overheid in december 2001 uitgevaardigd is. Decreet 1804 maakt een einde aan de gebruikelijke manier voor werknemers om hun vakbondsbijdrage te betalen, direct via inhouding van de bijdrage op hun salaris. Ook de FNV heeft hierover een protestbrief aan Loekasjenko gestuurd. Het decreet is zonder overleg met de vakbonden en werkgevers uitgevaardigd en wordt beschouwd als een maatregel van Loekasjenko om de positie van de vakbeweging verder te verzwakken.

Lodewijk de Waal schreef namens de FNV dat het decreet een duidelijk signaal is dat de regering van Wit-Rusland niet bereid is om een sociale dialoog aan te gaan met vakbonden en werkgevers. Hij riep president Loekasjenko op om onmiddellijk maatregelen te nemen ten behoeve van de gebruikelijke incassering van vakbondsbijdragen door vakbonden.

Ursula Engelen-Kefer, vertegenwoordigster van de `Commissie voor Vrijheid van Associatie` van de de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, de ILO, en Mickahil Viktorovich Shmakov, voorzitter van de Federatie van Vrije Vakbonden van Rusland, doen dezelfde oproep in hun open brief aan Loekasjenko. Zij houden de Wit-Russische president voor dat Wit-Rusland geïsoleerd van Europa zal blijven zolang het land zich niet houdt aan de fundamentele arbeidsnormen van de ILO. "Laat Wit-Rusland naar Europa terugkeren en schaf het decreet en alle andere anti-vakbondsmaatregelen af, en begin een sociale dialoog met de vakbonden en werkgeversorganisaties".

De Wit-Russische overheid nam al eerder maatregelen die duidelijk tegen de vrije vakbeweging gericht waren. Vorig jaar dienden de Wit-Russische vakbonden, gesteund door de internationale vakbeweging, een klacht in bij de ILO. De klacht ging over "ontzegging van vakbondsregistratie, overheidsbemoeienis in vakbondsaangelegenheden en het ontslaan van vakbondsleden."

23 januari 2002

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/mondiaal .