HBO-Raad

Persberichten

23-01-2002

Hogescholen krijgen 57 nieuwe lectoren

Eind december 2001 zijn plannen van hogescholen voor het aantrekken van 57 lectoren goedgekeurd door de Stichting Kennisontwikkeling HBO, die onder voorzitterschap staat van de heer J. Franssen, Commissaris der Koningin in de provincie Zuid-Holland.

In 2001 stelde minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in een convenant met de HBO-raad extra geld beschikbaar, waarmee hogescholen lectoren kunnen aantrekken. Het gaat bij lectoren om nieuwe medewerkers die hun sporen binnen een bepaald vakgebied verdiend hebben. Zij worden binnen een hogeschool verantwoordelijk voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling en contacten met het beroepenveld op hun eigen gebied.

Hogescholen willen hiermee een bijdrage leveren aan de versterking van de kennisuitwisseling met bedrijven en instellingen in hun regio en daarbuiten. Het geld dat een hogeschool krijgt is afhankelijk van het aantal studenten. Kleine hogescholen krijgen de garantie op de aanstelling van een lector in deeltijd (50%).

Wat opvalt aan de nieuw te starten lectoraten is dat zij in alle hbo-sectoren voorkomen. In de sector gezondheidszorg zijn er enkele lectoraten die zijn gericht op chronische aandoeningen, in het technisch en economisch hbo komen er verscheidene lectoraten op het gebied van duurzaamheid. Een voorbeeld van een lectoraat in de kunst is Art and technology. Sommige lectoraten richten zich op een breed maatschappelijk thema zoals Opgroeien in de grote stad of Sociale infrastructuur en technologie.

Een deel van het extra geld voor lectoraten zullen hogescholen besteden aan vorming van zogeheten kenniskringen. Dit houdt in dat rondom een lector een groep gevormd wordt van ongeveer 8 docenten die al op een bepaald vakgebied binnen de hogeschool werkzaam zijn. Deze kenniskringen zullen onder leiding staan van de lector.

Met het geld dat de Minister beschikbaar stelde kunnen hogescholen in 2002 nog meer lectoren aanstellen. In 2002 heeft de Stichting Kennisontwikkeling HBO hiervoor vier aanvraagrondes ingesteld.

EINDE PERSBERICHT