Provincie Groningen


Groningen, 23 januari 2002 Besluitenlijst nr.3

1. GS hebben de Nota Commentaar en Advies van het gebiedsplan Programma Beheer vastgesteld. Het ontwerp-gebiedsplan heeft van 17 september t/m 15 oktober ter inzage gelegen. De binnengekomen schriftelijke en mondelinge reacties zijn samengevat en behandeld in de Nota Commentaar en Advies, welke op 9 januari is behandeld in de statencommissie Ruimte, water en Groen. De commissie heeft een positief oordeel uitgesproken over de nota. Na vaststelling zal het gebiedsplan in werking treden door bekendmaking van het besluit.

2. GS hebben de ontwerp-planuitwerking en de nota Bedenkingen en Commentaar voor het Hunzedal in de herinrichting Haren vastgesteld. Aan de statencommissie Ruimte,. Water en Groen wordt gevraagd advies te geven over de nota.

3. GS hebben het Uitvoeringsprogramma Soortenbeleid 2002 vastgesteld. Dit programma bevat een evaluatie van de uitvoerende projecten van het afgelopen jaar en een programma voor het komende jaar. Het programma voor 2002 is gebaseerd op 5 beschermingsprogramma's voor 5 verschillende soorten of soortengroepen, te weten de Grauwe kiekendief, Bescherming vlinders en libellen, Actieplan vleermuizen, Steenuilproject, Actieplan akkerkruiden en Onderzoek kwartelkoning. In totaal is met de uitvoering een bedrag van EUR 108900,-- gemoeid.

4. GS hebben de agenda vastgesteld voor de vergadering van Provinciale Staten op 6 februari a.s. De agenda luidt als volgt:
+ Beëdiging van de heer H. Staghouwer en mw. A.M.M. Wortelboer als leden van Provinciale Staten

+ Vervulling vacature in het College van Gedeputeerde Staten
+ Notulen van de vergadering van 12 december 2001
+ Ingekomen stukken

+ Regeling van de werkzaamheden

+ Wijziging Kaderverordening subsidies provincie Groningen
+ Aanschaf en financiering nieuwe telefooncentrale
+ Intentieverklaring Agenda voor de Veenkoloniën
+ Subsidiëring activiteiten in kader van het Festival di Gironingen en andere evenementen

+ Mondelinge vragen

5. GS hebben besloten goedkeuring te onthouden aan het besluit van B en W van de gemeente Vlagtwedde tot wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied. Het wijzigingsplan maakt de vestiging van een grondgebonden agrarisch bedrijf aan de Jipsingboertangerweg in Bourtange mogelijk. Het plan is strijdig met het provinciaal beleid, omdat het gaat om een nieuwvestiging terwijl er geen sprake is van een knelpunt (zoals bijvoorbeeld uitplaatsing uit de EHS, ruimtegebrek of milieuhinder) of realisatie in het kader van een gebiedsuitwerking. Het besluit van GS is conform het advies van de Kleine Commissie.
6. GS hebben besloten een subsidie van 10.567 toe te kennen aan het Consulentschap Natuur- en Milieu-Educatie voor het project "Watch Eems", een waterproject voor scholen. Het project past prima in de doelstellingen van het Actieprogramma Water, namelijk maatschappelijke bewustwording op het gebied van water.
7. GS hebben besloten een bijdrage van 26.900 te verlenen uit de reserve cofinanciering Kompas aan het project "langs boerengoedroutes Noord Groningen". Het project beoogt de realisering van drie fietsroutes langs boerenerven en wordt gerealiseerd in het kader van LEADER Hoogeland.
8. GS hebben besloten een bijdrage van 45.377 te verlenen uit de reserve cofinanciering Kompas voor het project "Verborgen terreinen". het project beoogt de instandhouding, het herstel en de vermarkting van voormalige borgterreinen en wordt gerealiseerd in het kader van LEADER Hoogeland.

9. GS hebben besloten een bijdrage van 43.789 te verlenen uit de reserve cofinanciering Kompas voor het scholingsproject Kerkbeheerders. het project beoogt de scholing van de beheerder van terreinen van kerken en wordt gerealiseerd in het kader van LEADER Hoogeland.

10. GS hebben besloten goedkeuring te onthouden aan een wijziging volgens artikel 11 WRO van het bestemmingsplan "Buitengebied Termunten" van de gemeente Delfzijl. Het plan voorziet in de wijziging van de agrarische bestemming in de bestemming "agrarisch hulpbedrijf". Op de betreffende locatie is momenteel al een bedrijf gevestigd. Het plan is nu niet inhoudelijk beoordeeld, want vanwege een procedurefout wordt goedkeuring onthouden, de procedure volgens artikel 11 WRO is niet doorlopen.
11. GS stemmen in met een wijziging van het "Spreidings- en paraatheidsplan Ambulancevervoer". In het plan stond aangegeven dat de standplaatsen Stadskanaal en Ter Apel in de loop van 2000/2001 zouden worden samengevoegd tot een nieuwe standplaats in Mussel. Bij nader inzien wordt toch gekozen voor een andere vestigingsplaats in de brandweerkazerne van Stadskanaal. Deze locatie garandeert zowel een goed bereik door de nabijheid van de N366 en heeft als voordeel de nabijheid van het Refaja Ziekenhuis.
12. GS hebben besloten een eenmalige waarderingssubsidie van 920,- te verlenen aan Zeilstichting Aeolus voor het maken van promotiemateriaal ten behoeve van werving van sponsors en vrijwilligers. Hoewel dit niet past binnen de subsidiecriteria wordt een eenmalige waarderingssubsidie verleend omdat de doelstellingen en activiteiten van de stichting prima aansluiten bij het provinciaal beleid op het gebied van welzijn en zorg.
13. GS hebben besloten het bestemmingsplan "CiGa" van de gemeente Groningen goed te keuren. Het plan voorziet in de realisering van een stedelijke woonwijk op het voormalige circus- en gasfabriekterrein. Het besluit is conform het advies van de commissie Bestemmingsplannen.