Wolters Kluwer NV

Wolters Kluwer nv
23 januari 2002

Winstgroei Wolters Kluwer over 2001 volgens verwachting Voorlopige, niet door accountant gecontroleerde cijfers

Wolters Kluwer maakt bekend dat het gewoon nettoresultaat voor amortisatie van immateriële vaste activa over 2001 met ongeveer 5% is gestegen (bij constante koersen). Dit is in overeenstemming met de verwachting die de Raad van Bestuur vorig jaar maart uitsprak. De omzet van de onderneming nam toe met ruim 4% tot EUR3,8 miljard. De autonome omzetgroei bedroeg 2%, terwijl acquisities (na aftrek van desinvesteringen) en in bescheiden mate wisselkoerseffecten eveneens een positieve bijdrage hadden. Ondanks de verhoging van de extra uitgaven voor Internet gerelateerde productontwikkeling tot ongeveer EUR100 miljoen, kwam de EBITA marge over heel 2001 uit op een gezonde 21%.

Legal, Tax & Business
De totale omzet van de Legal, Tax & Business clusters steeg met ruim 6%, waarbij de autonome omzetgroei (2%) in lijn was met die over het eerste halfjaar. Onze bedrijven in Noord-Amerika boekten de beste resultaten. Acquisities droegen goed bij aan de totale groei.

In Noord-Amerika is goede vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van nieuwe Internetproducten. Legal, Tax & Business North America richt zich tegenwoordig ook sterk op banken, effectenbedrijven en verzekeraars. De groei in deze nieuwe kernsegmenten zal komen van Bankers Systems Inc., waarvan ook CBF Systems deel uitmaakt. Binnen Legal, Tax & Business Europe is gestart met de uitvoering van de in augustus aangekondigde strategie om onze Europese bedrijven en producten te reorganiseren, te integreren en te stroomlijnen.

Hoewel de activiteiten van onze Legal, Tax & Business clusters voor het merendeel niet sterk conjunctuurgevoelig zijn, was het effect van de economische vertraging in de tweede helft van het jaar merkbaar in de advertentie-inkomsten (onder meer de Nederlandse vakbladenuitgeverij ten Hagen & Stam), en een aantal transactie-gerelateerde activiteiten zoals CCH Legal Information Services (toonaangevend aanbieder van zogeheten corporate en legal compliance services) en Teleroute (de grootste Europese online vrachtbeurs).

Gedurende het jaar werd een groot aantal strategische acquisities afgerond. Goede voorbeelden van acquisities in onze kernactiviteiten zijn Loislaw (een Amerikaans Internet aanbieder van bronmateriaal voor juridisch onderzoek aan abonnees) op juridisch gebied, OSRA (toonaangevend leverancier van belastingaangifte software in Italië) in belasting & accounting en CBF Systems (marktleider in Amerika voor informatievoorziening aan hypotheekverschaffers) in de sector banking, een belangrijke groeimarkt.

International Health & Science
De omzet in het International Health & Science cluster steeg in totaal met 13%. De autonome groei toonde een verbetering in de tweede helft van het jaar. Het bedrijf nam een aantal strategisch belangrijke ondernemingen over, zoals SilverPlatter (medische en wetenschappelijke databases, in juni 2001) en Medi-Span (elektronische informatie op het gebied van geneesmiddelen en klinische data, in december 2001). Een duidelijke indicatie van onze ambitie om uit te groeien tot toonaangevend aanbieder op het gebied van op content gebaseerde productiviteitstools voor de belangrijkste sectoren van de medische, farmaceutische en wetenschappelijke markten. Goede resultaten werden vooral gemeld op het gebied van de (online) hulpmiddelen voor wetenschappelijk/medisch onderzoek (Ovid). Er werd een begin gemaakt met het integreren van de IT infrastructuur van het cluster op één gemeenschappelijk platform, een logisch gevolg van de wens van het management om sterker de nadruk te leggen op deze activiteiten.

Education
De omzet in het cluster Education is gelijk gebleven. Dit is deels het gevolg van het feit dat er in de landen waar wij actief zijn geen nieuwe leerprogramma's werden gelanceerd. De totale omzet daalde met 3% als gevolg van de verkoop in 2000 van Norsteds Ordbok in Zweden (uitgever van woordenboeken) en een negatief valuta-effect. De reorganisatie in Zweden begint vruchten af te werpen: het marktaandeel nam toe.

Professional Training
De verkoop van de Professional Training bedrijven is bijna afgerond. Alle bedrijven zijn nu afgestoten met uitzondering van ISBW dat waarschijnlijk in 2002 verkocht zal worden. De boekwinst op deze verkopen wordt verantwoord onder resultaat desinvesteringen en is niet inbegrepen in het gewoon nettoresultaat voor amortisatie immateriële vaste activa.

Dit persbericht is gebaseerd op voorlopige cijfers en gegevens over het boekjaar 2001. De definitieve door de accountant gecontroleerde cijfers over 2001, inclusief de winst- en verliesrekening, de balans en overige financiële informatie zullen op 19 maart vóór beurs bekend worden gemaakt.




Wolters Kluwer NV