Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Nieuw initiatief ondersteunt stoppen met roken

Een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en verschillende beroepsgroepen gaat ondersteuning bieden aan mensen die een eind willen maken aan hun tabaksverslaving. Minister Borst tekende vandaag een intentieverklaring van het publiek-private partnership Stoppen met roken.

De vorming van de publiek-private samenwerking betekent een brede ondersteuning van het regeringsbeleid om het percentage rokers (nu 33 procent) terug te brengen naar 28 procent in 2004. Tijdens de ondertekening van de intentieverklaring, op het ministerie van VWS, was naast vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties, ook een vertegenwoordiger van de World Health Organisation aanwezig. De WHO heeft in verschillende landen de totstandkoming van een dergelijk partnership gestimuleerd.

Onderzoek naar vergoeding hulpmiddelen

In haar speech wees minister Borst nog eens op de drie speerpunten van het tabakspreventiebeleid: stoppen met roken, het voorkómen dat jongeren beginnen met roken en het beschermen van de niet-roker. Zij toonde zich enthousiast over het partnership Stoppen met roken en gaat onderzoeken of een vergoeding voor ondersteunende genees- en hulpmiddelen zinvol is. Een proef in de provincie Friesland zal moeten uitwijzen wat het effect is van een vergoeding voor de verschillende stoppen-met-roken-methoden. Het college van Zorgverzekeringen zal tegelijkertijd een uitvoeringstoets doen. De minister hoopt nog komende zomer de resultaten van de proef te kunnen vernemen. Daarna neemt zij een besluit over de vergoedingen.

Partnership Stop met roken 1.

Partnership Stop met roken Speech, 23-1-2002