Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, 23 januari 2002

Voorlopig geen CAO NS Internationaal!

Beste mensen,

Vakbonden hebben zoals u weet de afgelopen maanden met NS Internationaal onderhandeld over een nieuwe CAO. We hebben jullie diverse malen geïnformeerd dat het zeer moeizaam is verlopen. Op maandag 17 december 2001 zijn de onderhandelingen opgeschort en hebben partijen een zogenaamde adempauze ingelast. Vakbonden hebben aangegeven niet verder in te willen gaan op een eigen CAO NS internationaal als het bedrijf niet bereid is daar een aantal duidelijke plussen tegen over zetten. Immers, het bedrijf heeft jarenlang tegen het personeel geroepen dat als er een eigen CAO NS Internationaal kan komen dat er dan ook meer extras voor het personeel gedaan kan worden. Beloftes maken dan schuld, hebben vakbonden daarom gesteld.

Op maandag 21 januari j.l. hebben de vakbonden met NS Internationaal een verkennend gesprek gevoerd over de mogelijkheden om de CAO-onderhandelingen vlot te trekken. Inmiddels blijkt dat er in het bedrijf geruchten zijn over de financiële situatie en een daarmee samenhangende reorganisatie. In het overleg was onze eerste vraag daarom wat er de komende tijd staat te gebeuren? NS Internationaal reageerde hierop met enige voorzichtigheid dat op 21 december 2001 aan alle werknemers een brief is gezonden. In deze brief staat: Medio januari 2002 zal de directie van NS een besluit nemen over de koers voor de komende jaren en de daarbij behorende maatregelen.

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd en geconcludeerd dat het in deze situatie niet mogelijk is om een verdere CAO-onderhandelingen te voeren. Een nieuw CAO resultaat zal er daarom voorlopig niet komen. NS Internationaal had daar wel begrip voor. De komende weken verwacht NS Internationaal duidelijkheid te krijgen over een nieuwe koers voor het bedrijf. Op het moment dat NS Internationaal duidelijkheid heeft over de richting van het bedrijf dan zullen CAO partijen opnieuw met elkaar contact opnemen om besprekingen te voeren.

Helaas is dit de situatie. Maar het lijkt voor alle partijen beter om de CAO onderhandelingen tot een nader te bepalen tijdstip te verdagen.

Met vriendelijke groeten,

Het Hoofdbestuur