Rijksuniversiteit Groningen

Normen en waarden

'Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt'

Welke normen en waarden gelden er in onze postmoderne tijd, met al zijn individualisering, pluriformiteit en mondialisering? Weinigen geloven nog in 'objectiviteit'. 'Intersubjectiviteit' lijkt de oplossing voor het probleem van normativiteit, maar hierbij geldt dat iedereen het van tevoren toch eens moet zijn over 'redelijke' basisprincipes en discussieregels. Volgens theoloog Wouter Slob werkt deze benadering niet. Hij bepleit een retorische aanpak, waarbij men de ander probeert te overtuigen vanuit het standpunt van de ander en niet uitgaat van zijn eigen visie. Slob promoveert op donderdag 24 januari 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

'Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt', is een zinnetje dat je op menig verjaardagsfeestje hoort. Het duidt op relativisme, maar bij normen en waarden rijzen er grote problemen. Eén en dezelfde persoon kan bijvoorbeeld moeilijk volhouden dat zowel de Amerikanen als de Taliban gelijk hebben.Vaak wordt gedacht dat normativiteit met een beroep op een gedeelde traditie of op overeengekomen regels kan worden gefundeerd. Maar volgens Slob zijn deze pogingen om tot een oplossing te komen gedoemd te falen.

Modernisme en postmodernisme

Lang geleden konden normen en waarden tamelijk rechtlijnig worden afgeleid uit basisprincipes. Wat goed en wenselijk was lag besloten in de orde der dingen. Normativiteit was een uitvloeisel van waarheid. Wanneer dit begrip echter goed wordt bekeken, blijkt dat deze aanpak al sinds het begin van het zogenaamde modernisme (vanaf ongeveer de zestiende eeuw) niet meer goed te werken. Toch bleef waarheid ook binnen het modernisme normatief. Het probleem was nu te weten wat de waarheid precies was. Op allerlei manieren is geprobeerd de toegang tot de waarheid te hervinden. Wat hiervoor een absolute noodzaak was, is een adequate manier om meningsverschillen beslissend op te lossen. Zolang er gelijkwaardige alternatieven blijven bestaan, blijft onduidelijk welke van de twee nu 'echt waar' is. En blijft daarmee onduidelijk wat dan precies normatief is.

Waarheid

Het modernism trachtte normativiteit conventioneel te funderen: als we het over basisprincipes eens kunnen worden, volgt de rest vanzelf. Die oplossing stuit op lastige problemen. Want men moet tenminste redelijke discussieregels in acht willen nemen om het over basisprincipes eens te worden. Maar wie bepaalt wat redelijk is? En zou je onder alle omstandigheden 'redelijk' moeten zijn? In zijn dissertatie bepleit Slob een andere benadering. Over basisprincipes hoef je het helemaal niet eens te zijn. Wat telt is of je, vanuit je eigen gezichtspunt, een ander, vanuit diens gezichtspunt, kunt overtuigen. Zo kun je een intellectuele integriteit behouden, zonder een absolute waarheid te (hoeven) claimen. Waarheid kan niet dienen om de normativiteit te grondvesten, maar wordt niet weggegooid: het is juist een consequentie van een adequaat normativeitsbegrip. /GG

Wouter Hendrik Slob ('s-Gravenhage, 1965) studeerde theologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit der Godgeleerheid en Godsdienstwetenschap van de RUG en onderzoekschool Agricola. Slob is predikant van de 'Samen op Weg'-gemeente Wildervank.

Meer informatie over deze promotie hieronder.

Onderzoek

Promotie

'Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt'

Zie voorpagina.

Datum en tijd

donderdag 24 januari 2002, 16.00 uur

Promovendus

W.H. Slob, tel. (0598)63 33 76 (werk)

Proefschrift

Verily I say unto Thee; rhetorical normativity after postmodern theologies

Handelseditie

Het proefschrift verschijnt medio 2002 ook als handelsuitgave bij Kluwer Argumentation Library. ISBN en prijs zijn nog niet bekend.

Promotores

prof.dr. L.J. van den Brom en prof.dr. J.W. van Huyssteen

Faculteit

godgeleerdheid en godsdienstwetenschap

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen