Rijksarchiefdienst

CONGRES 'BEHOUD VAN INFORMATIE'

Donderdag 24 januari presenteert de Staatssecretaris van Cultuur, Rick van de Ploeg, de nieuwe regelgeving voor het archiefwezen. Deze presentatie vindt plaats op het congres 'Behoud van informatie', een initiatief van het Nationaal Archief i.o., het huidige Algemeen Rijksarchief in Den Haag. Het congres wordt gehouden in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag.

Doel nieuwe regelgeving
Over honderd jaar wil de burger de archieven kunnen raadplegen die de overheid nu vormt, zonder dat de tijd het papier en de cd-rom heeft aangetast. Het is daarom de taak van de overheid om zo zorgvuldig mogelijk met de archieven om te gaan. De nieuwe regelgeving heeft tot doel de beschikbaarheid en toegankelijkheid voor de burger in de toekomst te waarborgen.

Het ministerie van Cultuur heeft drie regels opgesteld om de archieven optimaal te bewaren.
Deze regels hebben betrekking op:

1. de duurzaamheid van archiefbescheiden

2. bouw en inrichting van archiefruimten en archiefbewaarplaatsen
3. de ordening en de toegankelijkheid van archiefbescheiden
Doelgroep congres
De nieuwe regelgeving heeft directe gevolgen voor iedereen die binnen de overheid werkzaam is op het terrein van informatiebeleid, automatisering en archiefbeheer. Op het congres komen professionals uit het veld (o.m. van TNO, ICT-adviesbureaus, en het Algemeen Rijksarchief) aan het woord. Zij bieden oplossingen om de kostbare informatie op papier, microfilm, harddisc en cd-rom, voor de 22e eeuw te behouden.