Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 23 januari 2002

Grondwet stelt vrouwen en mannen uitdrukkelijk gelijk


Morgen donderdag 24 januari wordt er in de Kamer een grondwetswijziging gestemd die mannen en vrouwen uitdrukkelijk gelijke rechten geeft. Tot nu toe luidde het gewoon dat "Iedereen gelijk was voor de wet". Gelijkheid tussen mannen en vrouwen betonneren in de grondwet, is een goede zaak. Pariteit verplicht maken in de uitvoerende mandaten zodat ten minste één persoon van het andere geslacht moet aanwezig zijn, is een bescheiden ambitie. Voorbijgestoken door de realiteit zelfs.

De groenen zijn reeds jarenlang trekkers in het streven naar gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Niet alleen met woorden. We hebben dit ook al in de praktijk gebracht. Het ritsprincipe (afwisselend mannen en vrouwen op de kieslijsten) wordt sinds 1986 toegepast. In de Kamer hebben we 11 vrouwelijke parlementsleden op 20. De groenen vaardigden federaal 2 vrouwelijke ministers af. Wie doet beter?

Natuurlijk moeten deze principes omgezet worden in concrete en verdergaande voorstellen die leiden tot echte pariteit.

In de toekomst moet gelijkheid van mannen en vrouwen een vanzelfsprekende realiteit zijn. We rekenen er op dat op zeer korte termijn deze regelgeving overbodig wordt als we de eerste vrouwelijke premier en kamervoorzitter aanstellen.

Kristien Grauwels
Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be