Amsterdam RAI

Vakbeurs voor de Tuinbranche
22 nov 2001

VAKBEURS VOOR DE TUINBRANCHE BIEDT GROEIEND PERSPECTIEF

Van 21 tot en met 24 januari 2002 is Amsterdam RAI dé locatie voor kennis en inspiratie, inkoop en relatiebeheer op het gebied van de tuin tijdens VTB 2002. Nieuws en trends in het vak zullen op de nieuwe locatie worden gepresenteerd met een nieuw elan. De VTB die voor de 20e maal wordt georganiseerd, heeft het thema groeiend perspectief. Dit betekent dat het accent is gelegd op verbreding van het programma zodat bezoekers meer in de breedte informatie vinden over het vak. VTB 2002 biedt derhalve een veelzijdig assortiment producten en diensten. De beurs die traditiegetrouw de start van het tuinseizoen markeert, toont naast trends en recente ontwikkelingen nieuwe producten op het gebied van tuininrichting, tuinonderhoud, gereedschappen, tuinontwerpen, decoratiematerialen en levend groen. Daarbij bevat VTB 2002 een aantal substantiële vernieuwingen zoals nieuwe paviljoens, parallel-programmas en een completer beursaanbod, waarmee de bezoeker een veelzijdig perspectief wordt geboden van het huidige marktaanbod.

Nieuwe initiatieven
VTB 2002 bevat opvallend veel nieuwe initiatieven. Naar aanleiding van het onderzoek dat na de afgelopen beurs werd gehouden, heeft Amsterdam RAI als beursorganisator in overleg met de verschillende brancheorganisaties bewust haar koers gewijzigd, wat heeft geresulteerd in veel vernieuwende aspecten. Behalve de verhuizing naar Amsterdam RAI is de beurs anders gesegmenteerd dan voor-gaande jaren. Andries Timmerman, Product Group Manager van Amsterdam RAI: Eerder dit jaar communiceerden we dat de vakbeurs die sinds 1988 in de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht door Amsterdam RAI werd georganiseerd, terug zou keren in de RAI. Met de terugkeer hebben we tevens de gehele beurs goed onder de loep genomen en verschillende zaken geclusterd en gesegmenteerd waardoor de beurs veel transparanter is geworden. Bovendien hebben we een parallel-programma en bijeenkomsten op de beursvloer die de waarde van de VTB als optimaal netwerkplatform voor de tuinprofessional onderstrepen. Bezoekers zullen in januari dus niet alleen een duidelijke afspiegeling van de markt treffen, maar ook een overzichtelijker indeling te zien krijgen en tevens veel nuttige informatie in kort tijdsbestek kunnen opdoen.

Paviljoens en parallelprogramma
Nieuw op VTB 2002 zijn verschillende paviljoens waarin een parallelprogramma wordt georganiseerd. De kern van de beurs wordt gevormd door paviljoens waar korte presentaties worden gegeven over zeer uiteenlopende onderwerpen.
· In het paviljoen Groene Perspectief worden presentaties over de Floriade en de Groene Stad door de Floriade georganiseerd. Ook zijn er presentaties over de onderwerpen Bouwstoffenbesluit, tips & adviezen, Bestemmingsplannen, hoe ermee omgaan? en Beregeningsoplossingen gepresenteerd door Tremoka. Tevens worden in het Groene Perspectief nieuwe producten en toepassingen getoond. Zo presenteert De Bock & Dekker de trends voor het jaar 2002. Tenslotte is er een databank met groene producten voor hoveniers en tuincentra, getoond door Plantscope.
· Op het Ondernemersplein vinden presentaties plaats over Internet en de mogelijkheden, ontwerpsoftware en hoe een tuin ontworpen kan worden in bepaalde programmatuur. Bedrijven als Greenweb En Info Groen staan garant voor een inhoudelijk sterk programma. Tevens is op het ondernemersplein een internetcafé te vinden.
· Het paviljoen TuincentrumVisie bevat onder meer presentaties over beveiliging voor bedrijven actief in de tuinbranche en winkelformules. · Amsterdam RAI en de Vereniging Belangenbehartiging Tuinbranche (VBTB) presenteren in het Noviteitenpaviljoen de genomineerden voor de Tuinpluimen, de verkiezing voor de meest aansprekende noviteiten op de beurs. Uit de genomineerden worden op de eerste beursdag de winnaars gekozen, die vanaf de tweede dag worden getoond aan de bezoekers. Nieuw hierbij is de komst van een consumentenprijs, waar leden van het Koninklijk Maatschappij voor Tuin- en Plantkunde (KMTP) in jureren.

Stichting Tuinplezier en Tuin & Groen Paviljoen
Als vanouds geven verschillende branchepartijen acte de présence in paviljoens. De Stichting Tuinplezier presenteert zich dit jaar voor de vierde maal met Stichting Tuinplezier. Doel van de stichting is informatie te verstrekken over tuininrichting en tuinonderhoud. De diverse A-merken die lid zijn van de stichting presenteren zich in een gezamenlijke stand op de beursvloer. Verder wordt er dit jaar weer volop aandacht besteed aan levend groen (bollen, planten, struiken): in het Tuin & Groen Paviljoen presenteren de verschillende belangenorganisaties zich. Het Hoveniers Informatie Centrum (HIC), Plant Publiciteit Holland (PPH), de Verenigde Hoveniers Groenvoorzieners (VHG) en Stichting Erkenning Hoveniers (SEH) zijn allen aanwezig. Ook vanuit het buitenland is er weer veel belangstelling. Zo is er dit jaar wederom het Engels landenpaviljoen, georganiseerd door de Gardenex Association.

Overzichtelijke indeling
Bezoekers aan VTB 2002 zullen als belangrijkste resultaat van het nieuwe elan een overzichtelijker beurs aantreffen. In de Europahal (hal 1) van Amsterdam RAI zijn organisaties gespecialiseerd in onder meer tuininrichting, gereedschap en winkel-inrichting te vinden. Ook staan hier leveranciers van verlichting en doe-het-zelf. De Zuidhal (hal 2) is gevuld met bedrijven gespecialiseerd in groenproducten, bollen en verzorging/bescherming. De Westhal (hal 3) biedt dierbenodigdheden, automatisering/dienstverlening en watertuinen. In Oosthal (hal 4) en Noordhal (hal 5) staan bedrijven uit de segmenten meubelen, bloemisterijartikelen en decoratie.

Vernieuwde site
Ook op het digitale vlak is de VTB een nieuwe weg ingeslagen. Vanaf begin november is de site www.vtbvakbeurs.nl live. Een internetsite waar, meer dan in voorgaande jaren, informatie is te vinden over de beurs, de indeling en de parallel-programmas in de verschillende paviljoens. Ook kunnen bezoekers zich voorregistreren waardoor de lange wachttijden bij de registratiebalie voor de entree worden voorkomen.

Organisatie, tijden, prijzen
VTB 2002 richt zich op de professionals uit de tuinwereld van tuincentra, hoveniers-bedrijven, grootwarenhuizen, doe-het-zelfzaken, ijzerwaren- en gereedschaps-winkels, bloemen- en plantenzaken en overheid. De beurs vindt plaats van maandag 21 tot en met donderdag 24 januari 2002 in het Europacomplex van Amsterdam RAI (hallen 1 t/m 5). De beurs is geopend van maandag 21 tot en met woensdag 23 januari van 10.00 tot 18.00 uur, donderdag 24 januari van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 16,- per persoon. De organisatie is in handen van Amsterdam RAI, onder auspiciën van de branchevereniging VBTB (Vereniging Belangenbehartiging Tuinbranche), in samenwerking met de Nederlandse Werkgeversvereniging van Groen- en Tuincentra, de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, en de Stichting Plant Publiciteit Holland. Vakbezoekers kunnen zich op uitnodiging van de organisatie of exposanten laten registreren.

Amsterdam, 22 november 2001

Noot voor de redactie /