SMO

BERICHT AAN DE PERS

Idiote ideeën over werk en privé

Als het om werken of vrije tijd gaat, is vrije tijd belangrijker. Veel werk wordt beschouwd als een gestandaardiseerde bezigheid die je op momenten verricht die je goed uitkomen. Creativiteit en ontplooiing vormen de kern van het privé-leven.
Dat is het beeld van de meer dan 100 inzendingen die het Instituut voor Idiote Ideeën verzamelde ten behoeve van het congres Dagindeling Halverwege dat op 24 januari 2002 in Den Haag wordt gehouden.

Tijdens het congres worden de zes meest innovatieve ideeën gepresenteerd. Ter plekke zullen de bezoekers uit deze genomineerde ideeën de twee winnende oplossingen kiezen, waarbij de indieners ervan een prijs van EUR 3.000 ontvangen.

De genomineerde ideeën in de categorie werkarrangementen zijn:

Volg de taal van uw lichaam
Het voorstel beoogt niet meer te denken in termen van werkdagen of werkweken, maar in werkseizoenen. Er zijn mensen die in de lente rustig aan willen doen, in de zomer bruisen van energie en in de herfst last hebben van vermoeidheid. In de winter moet er tijd zijn voor meer slaap, dus korter werken. Anderen kennen wellicht een ander werkpatroon. Luister naar je lichaam en pas het werk erop aan.

Zeven dagen open
Als de winkels en de kantoren zeven dagen open zijn kunnen er nieuwe werkpatronen worden ingevoerd. Het idee is om de periode vrijdag, zaterdag en zondag als een werkweek te beschouwen, evenals maandag t/m donderdag. Voor tweeverdieners met kinderen vormt dit een prachtige mogelijkheid om oppas anders te organiseren. Het biedt veel vrijheid en maakt Nederland dynamischer.

Psychologische steuntegels
Tegelteksten inspireren tot taak combineren. Het idee betreft de moderne versie van de traditionele wandtegel met volkswijsheden over ouderschap. Enkele voorbeelden: Kinderen kijken niet terug op een net huishouden maar op een gelukkige jeugd. Vaderschap: carrière voor het leven. Onderhandelen aan de keukentafel is investeren in de toekomst.

De genomineerde ideeën in de categorie wonen zijn:

Familiehuizen maken
Er moeten servicecenters komen waar je twee keer in de week aan een gedekte tafel samen met andere ouders en kinderen een warme maaltijd kunt gebruiken. Er is huiswerkbegeleiding als dat nodig is. Er wordt afgerekend door middel van vrijwilligerscontracten, en onderlinge verrekeningen. Hierdoor komen opvoed- en zorgverantwoordelijkheden anders te liggen en er kunnen nieuwe verantwoordelijkheidsstructuren ontstaan.

Dagdroomplek
De DAG(indelings)DROOMplek is een gebouw dat ruimte biedt aan elk type huishouden en leefstijl. Deze plek wordt omhuld door een 'regenjas', geïnspireerd op kasbouwtechniek. Binnen de 'regenjas' staan cellen van houtskeletbouw. In de cellen worden verblijfsfuncties bedacht, ingericht, uitgebreid, verwijderd. Op, onder en naast de inbouw ontstaan afgesloten en half open plekken en inspirerende restruimten waar verwijding en vernauwing, en hoog en laag een spannende schakering vormen.

Nieuwe huisbaas
Per flat/appartementencomplex of huizenblok zou een echte 'huisbaas' kunnen worden aangesteld. Niet iemand die zorgt dat de gemeenschappelijke gangen worden schoongemaakt, maar iemand die weet wie er in het complex woont, die weet wat de behoeften van de mensen zijn; of ze kinderoppas nodig hebben, of ze kinderoppas willen zijn enz. Door het optreden van een dergelijke 'huisbaas' neemt de sociale controle toe.

Dagindeling
In het kader van de Stimuleringsmaatregel Dagindeling zijn sinds 1999 circa 140 experimenten van start gegaan (zie ook www.dagindeling.nl respectievelijk www.minszw.nl). De eerste ervaringen met deze experimenten onderstrepen dat nieuwe afspraken nodig zijn over het gebruik van ruimte en tijd, om de combinatie van werk en privé eenvoudiger te maken en daardoor bij te dragen aan de realisering van een samenleving die het vrouwen en mannen mogelijk maakt 'in de volle breedte' te leven.

Idiote ideeën
Het Instituut voor Idiote Ideeën heeft zijn duizenden leden gevraagd om nieuwe, spannende en verrassende ideeën te ontwikkelen die werkgevers helpen hun arbeidsethos te moderniseren. Deze werkgevers zien zich immers voor een geweldige uitdaging gesteld, namelijk de aansluiting op eigentijdse opvattingen over het combineren van werk en privé, waaronder de zorgtaken voor huis en gezin (Werkarrangementen).
Maar ook voorzieningen zoals kinderopvang, openingstijden van winkels en de afstanden woon-werkverkeer zijn lang niet altijd optimaal. Het Instituut voor Idiote Ideeën is daarom ook op zoek geweest naar ongewone innovaties waardoor de diversiteit van woningen en wijken beter afgestemd kan worden op de diversiteit van de huidige leefstijlen (De brede woning).

http://www.idiootidee.nl
Het Instituut voor Idiote Ideeën heeft de ambitie opgevat om idiote ideeën te genereren en kennis op het gebied van de introductie van idiote ideeën te bundelen ten behoeve van organisaties en overheidsinstanties die kansen zien voor de implementatie ervan. Daarnaast wordt op initiatief van het Instituut zelf een aantal maatschappelijk belangwekkende vraagstukken opgepakt en besproken. De meeste aandacht gaat immers uit naar 'Ideas on Demand', vragen aan alerte mensen om hun mening te geven. Ideeën waarmee bedrijven en instellingen baanbrekende veranderingen kunnen realiseren. Deze vormen een extra middel om de innovatiekracht van organisaties en instanties te versterken en in andere gevallen om maatschappelijk plezier te vergroten.
Het Instituut is daarmee in wezen een ideeëngenerator, niets meer en niets minder.