Korps: Friesland, plaats: Friesland 24-01-2002
Politieberichten van 23/1 (13.00 uur) t/m 24/1 (07.00 uur)

Burgum: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Skipperstrjitte. De auto stond op de oprit naast de woning. Het slot aan de bestuurderszijde werd geforceerd. Uit de auto werd een navigatiesysteem, een cd-speler en twee afstandsbedieningen weggenomen. De eigenaar, een 37-jarige inwoner van Burgum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 20.30 uur werd op de voetgangersoversteekplaats van de Oosterkade een voetganger, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, aangereden door een personenauto, die werd bestuurd door een 22-jarige inwoner van Leeuwarden. De voetganger raakte gewond aan zijn been en is overgebracht naar het MCL-Zuid. De voorruit werd vernield en het dak van de auto ingedeukt.

Koudum: brand woning
Woensdag omstreeks 21.30 uur kwam er een melding binnen van een woningbrand aan de Bovenweg. Ter plaatse bleek dat de elektrische deken vlam had gevat, vermoedelijk ten gevolge van kortsluiting. De brand was door de bewoners (leeftijden niet bekend) ontdekt. De matras en het beddengoed werd door de brandweer uit de woning gehaald. Veel rookontwikkeling in de slaapkamer. De schade bleef verder beperkt. De bewoners konden ongedeerd de woning verlaten.

De Valom: aanrijding met gewonden
Woensdag omstreeks 11.55 uur reed een bestuurder, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden, met zijn personenauto over de Hoofdweg in de richting Veenwouden. Door nog onbekende oorzaak kwam deze bestuurder met zijn auto op de weghelft voor het tegemoet komende verkeer en aldaar kwam hij frontaal in botsing met een personenauto, waarin vier personen zaten en die bestuurd werd door een 83-jarige inwoonster van Broeksterwoude. De bestuurster en een inzittende, eveneens een inwoonster van Broeksterwoude (leeftijd niet bekend), raakten licht gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Na behandeling in het ziekenhuis konden de dames weer naar huis. Bij de aanrijding raakte een wiel van de auto van de Leeuwarder los en kwam tegen een auto van een 33-jarige inwoner van Stiens, die vlak achter de inwoonster van Broeksterwoude reed, waardoor zijn auto schade opliep. De andere twee auto werden totaal vernield.

Stiens: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.00 uur werd op de Kakewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Stiens, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 280 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Munein: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.25 uur trok de bestuurster van een personenauto, die reed over de Kerkweg, de aandacht van de politie. De bestuurster, een 34-jarige inwoonster van Gytsjerk, reed namelijk slingerend over de weg. Bij controle bleek dat de vrouw gedronken had. Aan het bureau blies zij 685 ug/l. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Haar rijbewijs werd ingevorderd. Tevens bleek dat de auto niet meer verzekerd was en ook de APK-keuring ontbrak. Ook hiervoor kreeg zij een bekeuring.

Heerenveen: diefstal
Donderdag omstreeks 00.40 uur zag een patrouille op het Kattebos een jongeman fietsen zonder verlichting. Tevens bleek dat hij achter op zijn fiets een laptop vervoerde. Bij het zien van de politie ging de jongeman er vandoor. De jongeman, een 17-jarige inwoner van Heerenveen, kon even later op de Morra worden aangehouden. Volgens hem had hij de laptop gekocht van een inwoner van Heerenveen, Het bleek dat deze laptop in de nacht van dinsdag op woensdag was gestolen uit een personenauto, die geparkeerd stond op de Compagnonsstraat te Heerenveen. De eigenaar van deze laptop, een 30-jarige inwoner van Heerenveen, heeft hiervan aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en hij werd ingesloten. De laptop werd in beslag genomen. Het onderzoek wordt in de loop van vandaag voortgezet.

Leeuwarden: diefstal fiets
Donderdag omstreeks 01.55 uur werden op de Oldegalileen twee mannen, te weten een 26-jarige inwoner van Leeuwarden en een 24-jarige inwoner van Musselkanaal, op heterdaad betrapt bij het stelen van een fiets. De verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend.

Sneek: diefstal auto-emblemen
Volgens informatie wordt er in het voortgezet onderwijs in Sneek behoorlijk gehandeld in auto-emblemen. Het gaat om koop en verkoop van emblemen en logo`s van auto`s. De emblemen worden veelal gestolen. Ze brengen op school een paar Euro per stuk op, maar de schade is vaak groot. Het gaat namelijk niet alleen om vervanging van het embleem, maar ook om het herstelen van lakschade. Zo had de eigenaar van een Porsche een schade van ongeveer 400 Euro. In het onderzoek naar de diefstallen van emblemen en logo`s is inmiddels al een verdachte gehoord. Het betrof een 14-jarige inwoner uit Sneek. Hij heeft bekend bij meerdere auto`s in de wijk Sperkhem te zijn geweest. Het ging onder andere om een blauwe Ford, een zwarte Alfa Romeo, een Mercedes en een groene Rover. De Rover stond bij het Wumkeshus. Met een schroevendraaier werden de emblemen eraf gebroken. Het onderzoek naar andere verdachten wordt voortgezet. Tot nu toe heeft alleen de eigenaar van de Porsche aangifte gedaan. De politie Sneek verzoekt auto-eigenaars, die het slachtoffer van dit soort diefstallen zijn geworden, alsnog aangifte te doen.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272