Rijksarchiefdienst

DE OORLOG VOORBIJ...

Tentoonstelling over terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog in Delfts Legermuseum

In zijn boek De Meelstreep beschrijft historicus Martin Bossenbroek hoe vluchtelingen in Nederland werden behandeld toen ze na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden. Het boek was het resultaat van onderzoek van de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO). Onderzoek dat zich grotendeels concentreerde op de naoorlogse archieven van de overheid die het Nationaal Archief i.o., het huidige Algemeen Rijksarchief beheert. Het Legermuseum in Delft presenteert tot en met 26 mei de tentoonstelling 'De Oorlog voorbij' die voortvloeit uit het SOTO-onderzoek.

De tentoonstelling 'De Oorlog voorbij Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog' belicht een onderbelicht deel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: de terugkeer en opvang van honderdduizenden gevangenen en tewerkgestelden die buiten Nederland verbleven. De tentoonstelling schetst een indringend beeld van de vele oorlogsslachtoffers die afstand, procedures en emoties moesten overwinnen om een plek te vinden in de naoorlogse samenleving.

'De oorlog voorbij ... is een samenwerkingsproject van het Verzetsmuseum Amsterdam en de Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang. Het project stelt de opvangervaringen van degenen die terugkeerden centraal. Joden, Sinti en Roma ('zigeuners'), Jehovah's Getuigen, politieke gevangenen en verzetsmensen, onderduikers, krijgsgevangenen, tewerkgestelden, zeevarenden en ook de burgers en militairen uit Nederlands-Indië vertellen, aan de hand van voorwerpen uit die tijd, hoe zij de terugkeer en opvang hebben beleefd.

Foto's en filmbeelden laten de massaliteit zien van de stromen vluchtelingen en ontheemden in het verwoeste naoorlogse Europa. Nederland lag gedeeltelijk in puin en had de hongerwinter achter de rug. Bestaande instanties werden ingezet en nieuwe organisaties opgericht om aan de vraag naar voedsel, kleding, onderdak, transport en fysieke en geestelijke bijstand te kunnen voldoen. Toch werd de opvang door velen als ontoereikend ervaren. Bezoekers van de expositie maken - net als de teruggekeerden destijds - een tocht langs de loketten van de verschillende instanties. Zij krijgen een replica van de 'Aanmeldingskaart voor gerepatrieerden' die bij deze loketten kan worden afgestempeld.

Het Legermuseum heeft deze tentoonstelling in bruikleen van het Verzetsmuseum Amsterdam en Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang (SOTO). De SOTO heeft op uitnodiging van het kabinet onderzoek verricht naar de kritiek die vele oorlogsslachtoffers hadden op de gang van zaken bij hun terugkeer en opvang. Dit resulteerde onder meer in de publicatie De Meelstreep, Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog van de hand van Martin Bossenbroek. Het boek werd in november 2001 aan het kabinet gepresenteerd.

Voor meer info: www.legermuseum.nl of info@legermuseum.nl