---

Ministerie van Defensie



---

Sperwer

Sperwer krijgt bewijs van luchtwaardigheid

24-01-2002

Donderdag (23 januari) heeft de Militaire Luchtwaardigheidsautoriteit (de Directeur Materieel van de Koninklijke Luchtmacht) het Type-Certificaat uitgereikt aan de Directeur Materieel van de Koninklijke Landmacht. Sinds 1 januari is 101 Remotely Piloted Vehicle (RPV)-batterij operationeel gesteld. De eenheid heeft vier "Sperwer" systemen beschikbaar. Het bijbehorende onbemande Sperwer-vliegtuigje is bedoeld om met zijn sensoren inlichtingen te verzamelen en doelopsporing te verrichten.

De Sperwer wordt gelanceerd met behulp van een katapult en de landing wordt met een parachute gemaakt. Voor deze wijze van landen is bewust gekozen, omdat de Sperwer dan niet afhankelijk is van de beschikbaarheid van speciale landingsterreinen, waardoor de Sperwer nagenoeg overal ter wereld kan worden ingezet.

Voor het RPV-systeem geldt, net als voor ieder vliegtuig van de Krijgsmacht, de wettelijke eis dat een bewijs van luchtwaardigheid (BvL) moet zijn afgegeven. Omdat bij het afsluiten van het contract er in de wereld nog geen enkele ervaring was met de certificering van onbemande vliegende systemen, was dat voor de direct betrokkenen van de lucht- en landmacht en de firma SAGEM een uitdagende klus. In december vorig jaar is het volledige certificeringsproces met een positief resultaat afgerond. (foto: Ruben Schipper)

Kamerbrief 21 januari 2002: Project "Remotely Piloted Vehicle (RPV)"