Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Ed Nijpels voorzitter stuurgroep Biesheuvel- II

24 -01-2002 - Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft in overleg met het Produktschap Vis de heer drs. E.H.T.M. Nijpels, Commissaris van de Koningin te Friesland, benoemd als voorzitter van de stuurgroep van het Biesheuvel-II project.

Bij de uitvoering van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid spelen de in 1993 geĂŻntroduceerde Biesheuvelgroepen (genoemd naar de voorzitter van de eerste stuurgroep de heer mr B.W.Biesheuvel) een belangrijke rol. Deze groepen waren het resultaat van een herschikking van taken en verantwoordeliikheden tussen overheid en bedrijfsleven, waarbij met name voor het quotumbeheer een grotere verantwoordelijkheid bij de visserijsector werd gelegd. Bij de evaluatie in de Tweede Kamer in 1997 werd het functioneren van het Biesheuvelstelsel positief beoordeeld.

Na bijna tien jaar functioneren van de Biesheuvelgroepen is het wenselijk dit co - management stelsel te herijken en, waar nodig, te versterken. Daarnaast zal worden onderzocht of het bestaande stelsel moet worden verbreed, zodat de visserijsector ook medeverantwoordelijkheid neemt voor de uitvoering van andere beleidsinstrumenten van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid dan alleen het quotumbeheer. De stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de visserijsector en het Ministerie van LNV, zal onder leiding van de heer Nijpels hiervoor voorstellen formuleren en de uitvoering van deze voorstellen stimuleren en begeleiden. De stuurgroep zal op korte termijn beginnen met haar werkzaamheden.

Pers


---