DE ANTROPOSOFISCHE VERENIGING

Congres 'Naar nieuwe maatschappelijke verhoudingen'

Overheid en burgers als pijlers van de moderne rechtsstaat.

Donderdag 24 januari 2002 - In maart en mei mogen wij weer naar de stembus. Wat een feestelijke gebeurtenis zou moeten zijn -je verantwoordelijkheid voor de publieke zaak tot gelding brengen - is echter steeds meer verworden tot een hol ritueel met steeds minder deelnemers.
Tegen deze actuele achtergrond organiseert de Antroposofische Vereniging in Nederland op 9 februari a.s. in de Mozes & Aäronkerk te Amsterdam een congres over de toekomst van onze rechtsstaat. Sprekers zijn onder andere de voorzitter van de Sociaal Economische Raad Herman Wijffels, Paul Schabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Albertine van Vliet, burgermeester van Amersfoort.

Het is hoog tijd voor een herbezinning op ons maatschappelijk bestel. Niet alleen stemmen kiezers niet meer, de politieke partijen brokkelen in rap tempo af en lijken hun maatschappelijke betekenis te hebben verloren. Het politieke debat is flets en gaat meer over de cijfers dan over waarden en toekomstvisies. Kamerleden gaan gebukt onder de fractiediscipline en rennen van incident naar incident. Ambtenaren zoeken steeds meer naar niet-parlementaire kanalen om de maatschappelijke relevantie van hun beleidsadviezen te vergroten. De burger ten slotte, wil wel de lusten maar niet de lasten van de overheid. Zo min mogelijk regels dus, maar wél hulp als er iets mis gaat.

Het zijn stuk voor stuk signalen - en er zijn er meer - die wijzen op de noodzaak van vernieuwende visies op de toekomst van onze rechtstaat. Het congres 'Naar nieuwe Maatschappelijke Verhoudingen' wil aan de ontwikkeling van deze visies een bijdrage leveren. In het ochtendprogramma wijden SER-voorzitter Herman Wijffels en Cees Zwart, emeritus hoogleraar organisatieontwikkeling en menselijke kwaliteit, beschouwingen aan de toekomst van de democratie en het maatschappelijk bestel.
Het middagprogramma heeft een meer specifiek karakter. Onder andere SCP-directeur Paul Schabel en Albertine de Vries, burgermeester van Amersfoort, zullen spreken over 'de nieuwe kerntaken van de overheid'.
De taken van de burger staan centraal in het programmaonderdeel'naar een nieuwe burgerzin'. Daarin bijdragen van onder andere organisatieadviseur Peter Delahay en Christine Gruwez, pleitbezorgster van directe democratie in België.
De gehele dag is er veel ruimte voor publieksdeelname aan de discussie.
Dagvoorzitter is Jurriaan Kamp, oprichter en hoofdredacteur van het opinietijdschrift Ode.

Congres 'Naar nieuwe maatschappelijke verhoudingen. Overheid en burgers als pijlers van de moderne rechtsstaat. Plaats: Mozes en Aäronkerk, Waterlooplein 205 Amsterdam Datum en tijd: 9 februari 2002, 09.30 uur - circa 16.30 uur.