Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe rol voor provinciale adviescommissie

22-01-2002
Gedeputeerde staten hebben professor dr. P.C. de Ruiter met ingang van 1 januari jongstleden benoemd tot nieuwe voorzitter van de provinciale adviescommissie voor Milieubeheer en Waterhuishouding (PCMW). Hij volgt de heer Witvoet op die sinds 1990 voorzitter was van de PCMW. Professor De Ruiter is hoogleraar Milieukunde aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Met de komst van een nieuwe voorzitter willen gedeputeerde staten de adviescommissie een nieuwe rol geven. De PCMW is een onafhankelijke commissie die het provinciebestuur gevraagd en ongevraagd adviseert over vraagstukken op het gebied van water en milieu. De commissie heeft een onafhankelijke voorzitter en bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende rijksdiensten en belangenorganisaties, zoals de Kamer van Koophandel, GLTO en de Stichtse Milieufederatie. Ook de waterschappen, de waterleidingbedrijven, gemeenten en de regionale inspecteur voor volksgezondheid en milieuhygiëne hebben zitting in de commissie.

Tot nu toe was het gebruikelijk dat het provinciebestuur de commissie vrij kort voor het moment van besluitvorming om advies vroeg. Gedeputeerde staten menen dat de adviezen van de PCMW meer betekenis kunnen krijgen als de commissie in de gelegenheid is om in een eerder stadium te adviseren, wanneer voorstellen nog niet helemaal uitgewerkt zijn. De voorzitter heeft daarin een belangrijke rol, van hem wordt verwacht dat hij onderwerpen breed en pro-actief kan oppakken en in staat is in te spelen op bestuurlijke processen.

Gedeputeerde staten menen dat professor De Ruiter de juiste ervaring en achtergrond heeft om vorm te geven aan de nieuwe rol van de PCMW. Hij heeft als hoogleraar Milieukunde de deskundigheid en de sectoroverschrijdende visie die van de nieuwe voorzitter verwacht wordt.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 2582192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl